Champagne-resa

Resa till Champagne

Längs med huvudgatan Avenue de Champagne i Épernay ligger några av de största champagnehusen samlade i pampiga slottsliknande byggnader. Här började vi vår rundresa i Champagne, Mattias Björk och jag, Johan Lagergren, för att insupa atmosfären och känna historiens vingslag. Syftet med resan var att Mattias skulle få träffa Fine Wine Services champagne-makare, få lära känna området och champagneproduktionen och att vi tillsammans skulle träffa nya producenter att eventuellt börja samarbeta med.

Vårt första besök var hos det anrika champagnehuset de Venoge där VD:n Gilles de la Bassetiere och exportchefen Philippe Manfredini visade oss gästböckerna som gick tillbaka ända till början av 1800-talet och med bl.a. svenska kungahuset som inskrivna besökare, och alla etiketter på champagner som producerats under alla år.

Deras mest välkända champagne, Princes, har en väldigt vacker och exklusiv flaska och kommer uteslutande från Premier Cru och Grand Cru vingårdar. Vinet har en längre lagring på jästfällningen som ger en mer balanserad och elegant struktur. De tillverkar idag ca 500 000 flaskor med fokus på den traditionella champagne-stilen.

Nästa stopp på vägen var ett besök hos vår fantastiska vinproducent Frerejean Frères som vi samarbetat med länge nu. Frerejean Frères drivs av de tre bröderna Guillaume, Richard och Rodolphe Frerejean-Taittingers, som tidigare var en av de fem familjer som ägde Taittinger.

Under 2005 valde majoriteten av familjerna att sälja Taittinger till hotellkedjan Starwoods, och familjen Frerejean-Taittinger valde att skapa sitt egna champagnehus. Samma år köpte de upp en odlare i Avize för att skapa Frerejean Frères.

Frerejean Frères vackra gård ligger i Avize, som är en av byarna i Côte de Blanc-sluttningen. Just nu pågår en större utbyggnad, för att kunna ta emot fler övernattande gäster och med en ny pool m.m. Det ser ut att bli fantastiskt och vi kommer definitivt att komma tillbaka och provbo så snart som möjligt! Under marken till gården finns otroligt långa och vackra underjordiska valv och gångar, som VD:n Florestan de Rouvray visade hos runt i. Här förvaras hela 650 000 flaskor vin!

Frerejean Frères har som princip att låta champagne få ligga på lagring länge och bestämmer först efter lagringen hur mycket socker som ska tillsättas i samband degorgeringen. Degorgering är det sista steget i champagnemetoden méthode classique och sker efter den andra jäsningen på flaska, då halsen kyls på de uppochnedvända flaskorna för att jästfällningen ska frysa till is i toppen och skjuta iväg den tillfälliga kronkapsylen av övertrycket som då bildas i flaskan. Därefter fylls flaskan på med den saknade volymen och förses med det socker som eventuellt behövs tillsättas samt får därefter en traditionell champagnekork samt grimma.

För några av flaskorna från deras 2008 Cuvée des Hussards valde de en väldigt spännande och annorlunda förvaringsmetod – i havet! De lät flaskorna lagras de sista 12 månaderna på 60 meters djup för att se om samma tryck utanför flaskan som inuti ger en annorlunda lagring och stil till vinet. Efter flera provningar så får vinet en frisk saltig ton från havet som de inte funnit i vanliga flaskor tidigare.

Bland de champagner vi fick prova var bl.a. den första årgången från 2005 som fortfarande var väldigt fräsch och pigg! Vi kommer nu även att utöka vårt sortiment med följande champagner: M.V. Blanc de Blancs Premier Cru, M.V. Rosé Premier Cru, M.V. VV26 Grand Cru, 2012 Cuvée de Hussards Premier Cru och M.V. Blanc de Blancs Solaire Grand Cru.

Se hela vårt sortiment av champagne från Frerejean Frères här.

Vi har också den roliga nyheten att berätta att Rodolphe Frerejean-Tattinger kommer att komma till Sverige och Stockholm under november månad för en vinmakarmiddag och provning. Särskild inbjudan skickas ut inom kort!

Sist, men inte minst, hälsade vi på hos Marc Hebrart i Mareuil-sur-Ay, som är till skillnad från de stora champagne-husen bara gör champagne på sina egna druvor. Marc Hebrart odlar alla druvor på sin egen mark och sköter sedan hela processen från skörd fram till färdig champagne med pressning och jäsning helt på egen hand. Trots det producerar han hela 130 000 flaskor fantastiskt fin champagne om året!

Marc Hebrart producerar vin i lite mer ”odlar-stil”. Med det menar vi en fylligare karaktär, där växtplatsen har tydligt karaktär i vinet, vinerna har en fin tydlig syra, men även en rikare kropp med en Pinot Noir-dominerande struktur. Hans fantastiska champagner finns att avnjuta på några av världens bästa restauranger, såsom t.e.x Alchemist i Köpenhamn!

Efter att ha kastat i oss lite mat efter en lång dag, gjorde sig Mattias redo för en cykelupplevelse genom Champagne tillsammans med några riktiga cykellegendarer. Men då 20 mil på cykel inte lockade mig något nämnvärt, tog jag istället tåget till Paris där jag promenerande till min favorit-restaurang Le Bon George, som har ett klassiskt franskt kök i modern tappning och framförallt en magisk vinlista.

Paris och Champagne tröttnar man aldrig på, så på återseende så snart som möjligt!