Coq Rouge-middag

Coq Rouge-middag inspirerad av Carl Hamilton-serien

Förra veckan anordnade vi tillsammans med Wrangenstens Gastronomi en häftig middag med Coq Rouge-tema, där inspirationen till mat och vin hämtades från Jan Guillous böcker om Carl Hamilton. Denna middag var ett privat event, där Johan Lagergren ordnat vinerna och Anders Wrangensten stod för maten, men eftersom kvällen var så lyckad funderar vi på att anordna en liknande middag som är öppen för alla att anmäla sig till under hösten.

Som många vet är Carl Hamilton väldigt mat och vin-intresserad, och böckerna är full av information om fina middagar och alla fantastiska viner som avnjuts under dessa. Fine Wine Services delägare Mattias Björk hade inför middagen lusläst samtliga böcker och noterat alla middagar och viner, och utifrån det gjordes sedan en gallring som komponerades ihop till en meny för eventet.

Kvällen inleddes med en brioche med Oscietra-kaviar och löjrom. Precis som det står beskrivet i boken En medborgare höjd över varje misstanke serverades den svarta ryska kaviaren och den oranga svensk löjromen i ränder som formade en svart-orange flagga eller ordensband. Till detta serverades den ryska vodkan Kauffman Soft som särskilt omnämns i böckerna och som är sädesbaserad, destillerad 14 gånger och därefter filtrerad två gånger genom björkkol och kvartssand.

Rätt nummer två bestod av en lättstekt brioche med svamp, tryffel, parmesanost och portvin. Till det serverades vintage-champagne i form av årgång 2008 och 2009 av Frerejean Frères VV26 Blanc de Blancs Grand Cru. Druvorna till denna champagne kommer från vinstockar som planterade år 1926 (därav benämningen ”VV26”) och som lagras ett år på franska ekfat och därefter sju år på jästfällningen.

 

På bilden här syns även den champagne som serverades till välkomstsskålen, nämligen två olika sorters champagne från Hatt et Söner, 2012 Hatt et Söner Dignitas Blanc de Blancs Premier Cru och 2016 Hatt et Söner Quattuor Blanc de Blancs Premier Cru, samt vodkan till den första rätten:

Till den gröna och vita sparriscocktailen med löjrom, citrus, blommor och marconamandlar serverade en Riesling Trocken från den klassiska egendomen Schloss Johannisberg Gelblack. 90 % av vinet lagras på ståltank, och 10 % på ekfat som tillverkas ek från egendomens egna skogar, som sedan blandas till det färdiga vinet.

I boken Den demokratiske terroristen beskrivs hur Carl Hamilton kommer av sig i sina funderingar när han dricker Bereich Johannisberg Spätlese Riesling av årgång 1983, då det är det bästa tyska vin han någonsin smakat.

”Otroligt”, sa han medan han rullade glaset i handen, som oförmögen att släppa vinet med ögonen, ”otroligt… det är det här och Mozart som borde vara det enda Tyskland.”

Inspirationen till sparris-rätten kom från boken I hennes majestäts tjänst där grön sparris i mandelvinaigrette åts som en palettrensare.

Anklever är uppenbarligen en av Carl Hamiltons favoriträtter och omnämns på otaliga ställen i alla böcker. Här serverades den som en ankleverterrine med picklad endive, äpplegelé, tryffel och örtsallad tillsammans med 2017 Trimbach Gewurtztraminer Wendige Tardive. Detta vin dracks bland annat i I Hennes Majestäts tjänst och är en Gewurtztraminer som skördas väldigt sent och där sockerhalten därmed blir högre. Vinet lagras på ekfat i ca 18 månader.

I boken Vendetta åts rätten ”Spaghetti al nero de seppia”, dvs siciliansk svart spagetti med små bläckfiskar tillsammans med vinet Libecchio Bianco di Menfi från Etna.

”Spaghettin var svart. De såg inte i syne, det var ingen omvänd hungerhallucination. Spaghettin var svart. Och deras förtjuste värd serverade dem, som om ombyte till skjortärmar gjort honom till familjefar, och han förklarade samtidigt den sicilianska specialiteten. Små bläckfiskar hade kokats in i sitt eget bläck, därav färgen; spaghetti al nero de seppia.

Till detta kunde man dricka gott vitt vin, enligt Da Piemonte var Siciliens viner överlägsna de röda, utom möjligen ett svåråtkomligt mycket karaktärsfullt vin från Etnas sluttningar.

Carl betraktade misstänksamt den vinflaska som förevisades honom av en kadett. Blanco di Menfi läste han och insåg att det var distriktet, inte namnet, vinet hette Libecchio och etiketten i grönt och gult föreställde en grekisk staty som stiger upp ur havet.”

I Anders Wrangenstens version blev det en underbar bläckfisktortellini med skaldjursvelouté, hummer, primörer och pecorino. Till det serverades 2020 Gaja Idda Etna Bianco. Detta vin kommer från Gajas projekt på Etna och görs på den lokala druvan Carrecante. Vinet lagras 50% på ståltank och 50% på stora slovenska ekfat, s.k. ”Botti”.

Lamm är också en rätt som återkommer i flera av böckerna, i varianter som bland annat lammsadel och örtmarinerat lamm. Till middagen serverades därför en rätt med variation av lamm tillsammans med vårgrönt, gremolata, rostade jordärtskockor och körvel. Till det serverades tre olika viner, alla tre riktiga Carl Hamilton-klassiker, nämligen Chateau Palmer, Banfi Brunello di Montalcino och Chateau Musar.

I boken Hennes Majestäts tjänst dricks en Chateau Palmer från 1982, vilket fick omvandlas till årgång 1994 så här närmare 30 år efter det att boken skrevs. Chateau Palmer är det främsta slottet i Margaux tillsammans med Ch Margaux. Vinet görs på 50% Cabernet Sauvignon, 47% Merlot, 2% Cabernet Franc och 1% Petit Verdot. Årgång 1994 i Bordeaux var en klassisk årgång, där det kom ganska mycket regn i september precis när skörden skulle börja, vilket gjorde att årgången blev lite lättare i stilen.

Vinet Banfi Brunello de Montalchino dracks även det i boken I Hennes Majestäts tjänst. Banfi Brunello di Montalcino är en väldigt klassisk egendom i Montalcino. Vinet görs på Sangiovese-druvor som lagras på stora slovenska ekfat, s.k. ”Botti”, och mindre franska ekfat, i 24 månader, samt därefter i 12 månader på flaskan. Under middagen serverades årgången 1994.

Det mest kända Hamilton-vinet är nog Chateau Musar. Även detta vin dracks främst i boken I Hennes Majestäts tjänst. Detta libanesiska vin från Bekka-dalen görs på en blandning av druvorna Cabernet Sauvignon, Cinsault och Carignan. Vinet får jäsa i cementfat, för att sedan lagras 12 månader i franska ekfat, varav 30% är nya. År 1994 var ett extremt varmt år i Libanon och skörden började 10 dagar tidigare är planerat.

Avslutningsvis serverades en dessert med rårörda hjortron, smörstekt sockerkaka, gräddfilsglass samt en liten creme brûlée. Desserten var en hommage till boken Den enda segern, där en lastbil med hjortron har en central roll, då den användes för att smuggla kärnvapenspetsar bland hjortronen. Till det dracks passande nog whiskyn Karaktär – Carl Hamilton från Mackmyra. Det är en elegant och sofistikerad whisky som, precis som sin namne, är präglad av USA och Sverige, då den lagrats på både amerikanska Ex-bourbonfat och fat av robust Svensk ek.

Tanken finns nu att göra om ett likande event igen, så håll utkik efter inbjudan till hösten!

Men om du själv blir inspirerad att ordna ett eget event innan dess, eller bara vill få hjälp att få tag på särskilda viner, kan vi hjälpa till att hitta och köpa in kvalitetsviner utifrån dina specifika önskemål. Genom Johan Lagergrens omfattande nätverk och efter många år som personlig vinköpare åt flera av landets största vinälskare har vi möjlighet att få köpa viner som inte vanligen finns tillgängliga på marknaden.

(Foton Anders Wrangensten, Martin Stadhammar och Ann Björk.)