Ny vinmakare från Bourgogne

Domaine Cheveau ny vinmakare

Vi är väldigt glada och stolta att kunna presentera en ny vinmakare från södra Bourgogne i Frankrike i vårt sortiment – Domaine Cheveau!

Domaine Cheveau grundades redan på 1950-talet av André Cheveau, som tillsammans med sin son Michael vidareutvecklade vingården till att producera kvalitetsviner. Idag drivs vineriet vidare av Michaels söner Nicolas och Julien Cheveau tillsammans med Juliens fru Aurélie.

Den 14 hektar stora vingården ligger i utkanten av byn Pouilly i hjärtat av appellationen Pouilly-Fuissé, som räknas som en av de finaste och mest kända appellationerna i Bourgogne. Vingården ligger vid den kända kalkstensbranten Roche de Soultre och jordmånen består av den klassiska burgundiska kalkstensjorden, där granitgrunden täcks av jord med hög kalkhalt, vilket ger utmärkta förutsättningar för att producera storslagna burgundiska Chardonnay-viner av högsta kvalitet.

Av druvorna som växer vid Premier Cru-lägena intill Roche de Soultre gör Domaine Cheveau två Premier Cru-klassade viner, Pouilly-Fuissé Premier Cru aux Chailloux och Pouilly-Fuissé Premier Cru Pouilly.

År 2015 utökades vineriet till att även omfatta vinmark vid Beaujolais och Saint Amour, då Nicolas och Juliens farbror Gérard överlät all sin vinmark till brorsönerna. Sammanlagt omfattar nu Domaine Cheveau 20 hektar.

Alla druvor skördas för hand, och odlingen sker med stor respekt för miljön, helt utan kemikalier.

I vårt sortiment har vi nu fyra Chardonnay-viner från Domaine Cheveau – 2020 Pouilly-Fuissé Premier Cru Pouilly, 2020 Pouilly-Fuissé Premier Cru aux Chailloux, 2022 Beaujolais-Village les Pouliches och 2022 Domaine Cheveau Macon-Davayé les Belouzes.

Vinerna med de gula etiketterna görs på Chardonnay-druvor från Premier Cru-lägena Pouilly respektive Chailloux i byn Pouilly-Fuissé. Efter jäsning på ståltank lagras vinet först i tolv månader på gamla, franska ekfat för att sedan lagras i ytterligare tolv månader på ståltank, vilket ger ett fylligt vin med krämigt inslag. Smaken är torr med tydliga ekfatstoner och inslag av gula äpplen. Eftersmaken är lång och balanserad.

Vinet Beaujolais-Village les Pouliches, med den gröna etiketten, jäses på ståltank och lagras sedan nio månader på sin jästfällning, vilket ger vinet en större kropp. Vinet har en ljusgul färg med friska citrustoner. Smaken är torr och fruktig med inslag av gula äpplen och citron.

Vinet med den blå etiketten, Macon-Davayé les Belouzes, jäses också det på ståltank och lagras sedan i tolv månader. Vinet har en ljusgul färg och en fin, klassisk, vitblommig bourgognedoft. Smaken är balanserad med en fin friskhet och inslag av mogen frukt.

Se alla vinerna här: Viner från Domaine Cheveau