Nya vita viner från Maset

Sortimentsnytt från Maset

Den spanska vinmakaren Maset har producerat vin i Penedès i Katalonien ända sedan 1770-talet. Vingårdarna är helt ekologiskt kultiverade och allt vin framställs med stor respekt för den lokala traditionen. De producerar en mängd olika viner, varav vi länge haft deras populära cava i sortimentet. Under sommaren har vi även utökat sortimentet med två stilla viner från Maset, nämligen Chardonnay La Soledad och Xarel-lo La Sínia.

2020 Maset Chardonnay La Soledad är gjort på Chardonnay-druvor som har odlats lokalt i Penedès. Efter skörden och alkoholjäsningen lagras vinet på amerikanska ekfat i 8 månader och därefter ytterligare ca 12 månader på flaskan.

La Solidad har en gyllene gul färg och en doft som har friska Chardonnay-toner med en fin rostad ton. Smaken är frisk och välbalanserad mellan den mogna frukten och ekfaten. Vinet passar utmärkt till grillad fisk med syrliga tillbehör.

2020 Maset La Sínia Xarel-lo är gjort på druvan Xarel-lo, som är en av de lokala druvorna som det görs cava på i Penedès. Men Xarel-lo dricks även lokalt som stilla vitt vin, som här.

La Sínia har en lätt fatlagring på Acacia-fat i ca 8 månader, vilket ger vinet en fin rostad ton som möter upp den fruktiga och syrliga frukten som druvan Xarel-lo har naturligt.

Vinet har en lätt ljusgul färg med fruktig doft som går mot ett rostat avslut. Smaken är frisk och fruktig, med en viss fetma. La Sínia passar utmärkt till spanska tapas med skaldjur.

Se hela Masets sortiment här: Viner från Maset