Sortimentsnytt från Burzi

Spännande nyheter från Burzi

Vår vinmakare Burzi i Piemonte har släppt nya årgångar av sina fantastiska viner, samt även lanserat ett helt nytt spännande aromatiskt vin!

Burzi drivs av syskonen Caterina och Alberto Burzi, som när de fick ärva vingårdar i La Morra i Piemonte av sina morföräldrar beslöt sig för att börja producera sitt eget vin i traditionell stil på de klassiska druvorna Nebbiolo och Barbera. Med sitt nya vin M.V. Burzi Tanavea tar de dock ut svängarna lite mer med ett aromatiskt vin.

M.V. Burzi Tanavea Vino Aromatizzato görs på Barolo som inte jäst klart ännu och därför har viss sötma kvar. Jäsningsprocessen avstannas med lite vinsprit, vilket ger ett lätt sött och aromatiskt vin med en lite högre alkoholhalt om 16%. Vinet får sedan macerera tillsammans med Tanaceto-blommor.

Tanaceto är en vild blomma som växer fritt i La Morra. På svenska benämns den renfana och används som brännvinskrydda. När den används till vin ger den en lätt bitter och blommig ton. Tanavea Vino Aromatizzato passar därför utmärkt att dricka efter maten, gärna lätt kylt.

Vinet levereras i den fina vita lådan med blommönster runt om, så det passar även väldigt bra som present. Beställ vinet här: M.V. Burzi Tanavea Vino Aromatizzato

Burzi har nu även släppt nya årgångar av sina fantastiska Langhe Nebbiolo, Barolo Capalot, Barolo och Barbera D’Alba Plaustra.

Alla druvor som används till 2020 Burzi Langhe Nebbiolo kommer från vingården Runcaja i La Morra. Dessa Nebbiolo-druvor skulle man egentligen kunna göra Barolo på, men Burzi har valt att använda dem till sin Langhe Nebbiolo då vingården är lite yngre än deras övriga vingårdar.

Capalot i La Morra i Piemonte är Burzis absolut bästa och äldsta vingård. Vingården ligger med sydlig exponering 300 meter över havet och har över 70 år gamla vinstockar. 2017 Burzi Barolo Capalot är fylligare i stilen än en klassisk Barolo tack vare de gamla vinstockarna och då vinet endast produceras de år då förhållandena varit exceptionella.

2017 Burzi Barolo görs på Nebbiolo-druvor från vingårdarna Rive, Roncaglia och Rocchettevino i La Morra. Detta vin är en elegant klassisk Barolo med en bra balans mellan tanniner och syra, och med en doft av mogna körsbär, jord, rosor och tobak.

Barbera-druvorna till 2020 Burzi Barbera D’Alba Plaustra kommer från vingården Plaustra precis vid Burzis vineri i La Morra. Detta bäriga och fruktiga vin med inslag av körsbär och jordgubbar, samt med ett fruktigt syrligt avslut, passar utmärkt till enklare pastarätter, men även till charkuterier eller till en lättare sallad till lunch.

Se alla viner här: Viner från Burzi