Sortimentsnytt från Dominio de Atauta

Utökat sortiment från spanska Dominio de Atauta

Tidigare i år fick vi in vinerna 2019 Dominio de Atauta och 2019 Parada de Atauta från vinmakaren Dominio de Atauta i sortimentet. Nu är vi glada att kunna berätta att vi utökar sortimentet med ytterligare tre fantastiska viner från denna vinmakare i Ribera del Duero, nämligen med premium-vinerna 2016 Dominio de Atauta, La Mala, 2016 Dominio de Atauta, Llanos del Almendro och 2016 Dominio de Atauta, Valdegatiles.

Dominio de Atauta ligger i ett av de få områden som inte drabbats av vinlusen Phylloxera. Samtliga äldre vingårdar är därför o-ympade med de upp till 160 år gamla vinrankorna intakta. De nya vinerna är alla tre single vinyard-viner, dvs görs på Tempranillo-druvor (eller Tinto Fino som druvan benämns lokalt) som kommer från en och samma vingård, och har en väldigt fin elegans och finess. De levereras i en vacker trälåda.

2016 Dominio de Atauta, La Mala är Dominio de Atautas mest mineral-drivna vin, med en fantastisk elegans från vingårdar som ligger helt på kalksten. Toppskiktet består endast av ca 10 cm lera, så rötterna får rötterna kämpa för att ta sig genom kalkstenen, vilket ger en naturlig syra och mineralitet till vinet. Vinstockarna är mellan 95-160 år gamla och ger en elegans till vinerna som balanserar druvans fylliga stil.

2016 Dominio de Atauta, Valdegatiles görs på druvor från vingårdar som ligger nere i dalgången vid byn Atauta i Soria. Soria ansågs länge som för kallt och kargt för att plantera Tempranillo-druvor, men nu är dessa vingårdar bland de absolut populäraste vinmarkerna i Ribera del Duero. Valdegatiles vingårdar ligger där det är som varmast i denna svala dalgång, och med en lite mer bördig jordmån. Detta ger ett fylligare vin med lägre syrlighet och lite mer kraft och koncentration än övriga av Dominio de Atautas viner. Jämfört med andra Ribera del Duero-viner är Valdegatiles dock fortfarande ett väldigt elegant vin.

2016 Dominio de Atauta, Llanos del Almendro görs från druvor som kommer från Dominio de Autatas elegantaste vingårdsläge och från den vingård, Llanos del Almendro, som är högst belägen. Det höga läget ger vinet en väldigt fin elegans och finess, med silkeslena tanniner och lätt balanserad frukt.

Klicka här för att beställa: Viner från Dominio de Autata