Vingårdsbesök i Asti Piemonte
I början av juli besökte vi vår vinmakare Cascina del Rosone i vackra Piemonte. Vingården ligger på en höjd nära byn Agliano Terme i Asti med vidunderlig utsikt över det storslagna norditalienska landskapet.
Vingården ägs av den norska advokaten Are Hunskaar och hans fru Tove. Are har alltid drömt om att skaffa sig en egen vingård och pensionera sig som vinbonde efter sin advokatkarriär. När Are och Tove besökte Cascina del Rosone för tio år sedan blev de förälskade i den vackra vingården och dess läge och kunde inte säga nej, trots att det var alldeles för tidigt för dem att pensionera sig. De köpte därför vingården trots att de fortfarande arbetar i Oslo, men har tagit hjälp av vingårdsarbetaren Vancho Stoimenov, för att driva verksamheten. Are och Tove tillbringar dock runt fyra månader om året på vingården för att vara med och skapa vinerna tillsammans med enologen Paolo Picollo.
Under de år som Are och Tove har ägt vingården har de tillsammans med Vancho byggt upp verksamheten från grunden med vingårdar enligt biodynamiska principer samt renoverat upp vineriet för att kunna producera rena, eleganta viner av den höga kvalitet de eftersträvar.
Under vårt besök visade Are och Vancho oss runt på den 2,5 hektar stora vingården, som ligger på toppen av byn Agliano Terme. Delar av vingården har vinstockar som planterades redan år 1928, och som alltså är över 90 år gamla. Målet är att med hjälp av den höga höjden och de fina vindförhållandena ge en fin friskhet och elegans till vinerna.
Vingården drivs helt ekologiskt och allt arbete med beskärning och skörd sker för hand. Det viktigaste arbetet är att hålla en bra ventilation runt druvklasarna för att förhindra mögelsjukdomar.
Till skillnad från många andra av vindistrikten i Piemonte som fokuserar på druvan Nebbiolo (med Barolo som det mest kända distriktet) är Asti känt för sina viner gjorda på druvan Barbera.
Are berättade att de valt att fokusera enbart på att göra Barbera-viner, för att följa traditionen samt för att läget på Cascina del Rosones vingårdar ger perfekta förutsättningar för just Barbera-druvan. Han berättade också att vinerna från Asti, och särskilt kring Agliano Terme, anses vara mer syrerika och har mer karaktär och struktur än många Barbera-viner från Alba-området. Främst beror detta på jordmånen och att Barbera-druvorna i Asti odlas på de bästa vingårdarna med sydlig solexponering, till skillnad mot i Alba, där dessa planteras med Nebbiolo-druvor.
Cascina del Rosone gör två Barbera-viner, Barbera d’Asti Anfora respektive Barbera Barile (samt rosévinet Rosato som även det görs på 100 % Barbera). Produktionen ligger på 10 000 flaskor om året.
Alla druvor skördas för hand och jäser i ståltank för att bibehålla fruktigheten. Efter alkoholjäsningen går hälften till 500 liter ekfat och hälften lagras på amfora (traditionella lerkrukor) i 12 månader där den malolaktiska jäsningen sker. Denna jäsning är extra viktig för viner gjorda på druvan Barbera som naturligt innehåller en hög syra. Efter den malolaktiska jäsningen minskar syran och vinet blir mer runt i stilen.
De druvor som lagrats på ekfat används till att göra vinet Barbera Barile, medan de druvor som lagrats på amfora används till vinet Barbera d’Asti Anfora. Efter buteljeringen får båda vinerna hitta sin balans på flaskan innan de släpps på marknaden.
Vinet 2019 Barbera d’Asti Anfora har en lätt röd färg med blå-röda inslag. Doften är fruktig och rund, med toner av färska körsbär och röda vinbär. Smaken är elegant och körsbärsfruktig, med ren Barbera-karaktär och frisk lång syra.
Lagringen på lerkärl påverkar inte smaken, utan ger bara en lätt oxidation till vinet som framhäver fruktigheten och friskheten i vinet, dvs lite motsvarande egenskaper som ett ekfat fast utan ek-karaktären.
2019 Barbera Barile har en lite fylligare stil med mognare, lätt tegelröd färg. Doften är mer utvecklad med fina toner av torkade körsbär och färska fikon. Smaken är elegant bärig med hög fin syra och lätta ekfatstoner samt inslag av mogna körsbär, plommon och örter. Eftersmaken är lång och friskt fruktig. Vinet lagras på 500 liters ekfat där ett fat är nytt, ett fat är ett år gammalt, ett fat är två år gamla och ett fat är tre år gammalt. Efter lagringen i 12 månader blandas alla fat för att vinet ska få smak från alla stadier i ekfaten.
Båda vinerna följer reglerna för den högre kvalitetsklass som benämns DOCG Nizza, som gäller för Barbera-viner som görs på 100 % Barbera från vissa vingårdar inom vindistriktet Asti som har ett lägre skördeuttag, sydlig exponering och som lagras i minst 12 månader och som inte släpps från källaren förrän efter 30 månader.
Se vårt sortiment från Cascina del Rosone här: Viner från Cascina del Rosone
Vingården erbjuder även bed and breakfast med en nybyggd pool och är väl värd att besöka för en härlig vingårdssemester!