Vinresa till Thörle i Saulheim
Saulheim i Rheinhessen ligger en knapp halvtimme från Frankfurt i Tyskland och är en pittoresk by med lång vinmakar-tradition. När vi besökte vår vinmakare Thörle förra veckan var det böljande landskapet i vacker höstskrud med alla gula och röda löv på träd och vinrankor.
Familjen Thörle har producerat vin här åtminstone sedan 1852, men troligtvis ända sedan 1600-talet. Thörle drivs idag av de två bröderna Johannes och Christoph.
Den äldste brodern Johannes har studerat vitikultur på Heilbronns universitet och började sin vinmakarbana på det anrika Weingut Wittman, men bestämde sig 2019 för att återvända hem och ta över familjens verksamhet. Den yngre brodern Christoph, som utbildat sig inom industriteknik och arbetade som managementkonsult på KPMG, anslöt två år senare för att bidra med sin affärskunskap. Tillsammans har de både ökat volymen och höjt kvaliteten på vinproduktionen.
Efter en rundvandring i vineriet som byggdes 2019, åkte vi runt i vingårdarna för att få en bättre överblick och förståelse till vinerna. Grunden för vinproduktionen är de vingårdar som deras pappa, Rudolf, köpte in under 80-talet, och som bröderna sedan har utökat med fler runt om i Saulheim. Alla Thörles vingårdar är odlade biodynamiskt och inga tillsatser används i vingårdarna.
Vi började rundturen med ett stopp i Probstey, som ligger helt i söderläge på 110 – 170 meters höjd över havet. Denna fina böljande vingård består av lerjordar med stora mängder kalksten i sig. Probstey har en fin solexponering, men eftersom den ligger helt öppet så kommer en frisk bris under eftermiddagen och kvällen som kyler ner vingården. Druvorna som odlas här får därför en naturlig friskhet.
Nästa stopp var Schlossberg, som ligger som en amfiteater med vinmark i nord-, öst- och västlägen ungefär 1,5 km från Probstey. Precis som i Probstey innehåller jordmånen väldigt höga halter av kalksten. Men solexponeringen är mindre än i Probstey, och den konstanta brisen från Rheingau och floden Rhen gör Schlossberg till Thörles svalaste vingård.
Sista stoppet var Hölle, som anses vara en av de bästa vingårdarna i Rheinhessen. Hölle ligger i söderläge och har väldigt höga halter kalksten i de branta delarna. Familjen Thörle äger en stor del av vinmarken i den så kallade ”filén” som är den äldsta och kalkrikaste delen. Hölle skyddas av berg och skog som gör att den ligger helt i lä. Detta i kombination med det fina söderläget gör Hölle till Thörles varmaste vingård, och gör att deras spätburgunder får en fin mognad och hög kvalitet. (Thörle Spätburgunder Hölle har vunnit flera utmärkelser och bland annat utsetts till det bästa röda vinet från Tyskland och till det 16:e bästa vinet i världen av vinjournalisten James Suckling.)
Efter vingårdsbesöken åkte vi tillbaka för lätt lunch och provning av samtliga Thörles viner. Filosofin för vinmakningen är att producera rena viner på så bra druvor som det går från vingårdarna, där växtplatsen får ge sin karaktär till vinet. De låter därför vinerna ligga stilla så länge det går i vineriet, och jäsningen sker helt naturligt på ståltank eller ekfat. Efter det pumpas vinet över för lagring. Samtliga viner lagras på ekfat, där majoriteten av både vita och röda viner lagras 8-12 månader innan buteljering.
Efter en lång dag, som startade med första morgonflyget från Arlanda, var det många intryck att summera under kvällens rustika middag i Mainz. Båda smakmässiga från att ha provat igenom hela Thörles fantastiska sortiment och synmässiga från de vackra vingårdarna i höstskrud.
Vi är även glada att kunna berätta att vi i samarbete med Riesling-experten Göran van den Brink, som introducerade oss och Thörle, har fått möjlighet att erbjuda en särskild spätburgunder-vinlåda med 2 flaskor 2020 Hölle Spätburgunder, 2 flaskor 2020 Probstey Spätburgunder och 2 flaskor 2019 Saulheim Spätburgunder.
Se hela vårt sortiment från Thörle här: Viner från Thörle