Benoît Roseau

Rhône, Frankrike

Benoît Roseau är uppväxt i norra Rhônedalen och har arbetat med vinframställning i hela sitt liv. Omkring 2010 började Benoît både köpa och hyra vinmark i den norra delen av dalen, framför allt i vindistrikten Saint-Joseph, Saint-Péray, Péllusin, Ardèche och Cornas, för att förverkliga sin stora dröm att producera sitt eget vin.

Benoît Roseau ses av många som en innovativ kraft som ger ny energi och framåtanda till vinmakningen i norra Rhône. Hans filosofi är att göra rena viner med tydlig koppling till växtplatsen. Vingårdarna har stora mängder schist i sig, vilket Benoît tycker ger väldigt fina resultat för odling av framför allt Syrah på dessa jordmåner. Utöver de röda viner som alla görs på 100% Syrah, gör Benoît även två vita vita på Marsanne-druvor respektive på Chardonnay och Roussanne.

Alla Benoîts vingårdar är biodynamiskt eller ekologiskt odlade, och Benoît gör nästan allt arbete på egen hand. På vissa av vingårdarna där raderna av vinrankor är väldigt tätt planterade jobbar han med hjälp av häst. Han har även byggt vineriet själv för hand i ett gammalt får-stall som ligger på familjens egendom i Pèllusin mellan Saint-Joseph och Côte-Rôtie.

Viner från Benoît Roseau