Cascina del Rosone

Piemonte, Italien

Cascina del Rosone ligger på en höjd i hjärtat av Piemonte, nära byn Agliano Terme i Asti. Vineriet är omgärdat av anrika vingårdar och med utsikt över det storslagna norditalienska landskapet. Vingårdarnas höga läge i kombination med jordmånen, de fina solförhållandena och den friska vinden ger perfekta förutsättningar för att skapa Barbera-viner av högsta kvalitet. Delar av vingården har vinstockar som planterades redan år 1928, och som alltså är över 90 år gamla.

Cascina del Rosone har norska ägare, Are och Tove Hunskaar, som köpte egendomen 2010 för att uppfylla sin dröm att producera eget vin. De driver vineriet tillsammans med Vancho Stoimenov och enologen Paolo Picollo, och har gjort stora investeringar i de gamla vingårdarna och i vineriet för att höja kvaliteten på vinmakningen och kunna göra rena, eleganta viner.

Vingården drivs helt ekologiskt och allt arbete med beskärning och skörd sker för hand. Man fokuserar enbart på att göra vin av Barbera-druvor. Barbera-druvorna till vinet Anfora lagras på traditionellt vis i lerkrukor, medan druvorna till vinet Barile lagras på franska ekfat för att ge en klassisk superiore-stil.

Vinerna har DOCG-status Barbera d’Asti och har redan vunnit flera utmärkelser tack vare det gedigna vinarbetet med respekt för naturen och regionens historia. Från 2021 har Barile även DOCG-status för den än mer ansedda appellationen Nizza, med höga krav på skördeuttag, sydlig exponering och lagringstid.

Produktionen ligger idag på 10 000 flaskor om året, men man siktar på att fördubbla volymen inom en snar framtid utan att för den skulle ge avkall på kvaliteten eller småskaligheten i vinmakariet.

Viner från Cascina del Rosone