Vinresa till Languedoc-Roussillon
Vindistriktet Languedoc-Roussillon i sydöstra Frankrike är ett av de mest spännande vinområdena i Frankrike just nu, där kvalitetsnivån har höjts betydligt de senaste åren och där utvecklingen mot modern vintillverkning går fort. Det är också ett område där många nya unga vinodlare med fokus på ekologisk och biodynamisk vinodling har etablerat sig och bidrar till den härliga ”buzzen” och framåtandan i distriktet. Så det är såklart ett område som stod högt på listan för oss att besöka, för att ta del av allt som händer och samla på oss inspiration inför hösten. Men framför allt hälsade vi på de två fantastiska vinmakarna som vi redan har i sortimentet, Cassagne et Vitailles och Régis & Sylvain.
Languedoc-Roussillon är Frankrikes största vinregion räknat till kvantitet, men där fokus traditionellt sett varit på enklare viner, vilket är förklaring till att vinerna härifrån inte är lika kända som viner från andra delar av landet. Men detta är som sagt helt klart på väg att ändras, med de nya ambitiösa vinmakare som börjat göra vin i regionen och som begränsat skördeuttaget, moderniserat vintillverkningen och fokuserat på att höja kvalitetsnivån. Som t.ex. vår vinmakare Cassagne et Vitailles i Terrasses de Larzac i hjärtat av Languedoc.
Cassagne et Vitailles är grundat av två barndomsvänner, Matthieu Rollin och Nicolas Seffusatti, som alltid haft ett stort vinintresse gemensamt. Efter universitetsstudier i USA ville de skaffa sig en egen vingård, men deras föräldrar tyckte att de först skulle skaffa sig en bra grund karriärmässigt och tjäna pengar innan de gav sig in på den osäkra vinmakarbanan. För att ändå arbeta med viner grundade de därför ett vinföretag i Kina, som importerade franska viner till den kinesiska marknaden. Företaget blev väldigt framgångsrikt, men krävde också stora arbetsinsatser. När Matthieus barn skulle börja skolan, valde de därför att flytta tillbaka till Frankrike och satsa på sin stora dröm om en egen vingård där de skulle göra de bästa vinerna i Languedoc. Det var också viktigt att hitta en bättre balans i livet än den stressiga tillvaro de hade haft i Kina.
År 2016 började de sin vinmakning med druvor från vingårdar från tre olika områden, men bestämde sig nästan omgående för att satsa på Terrasses de Larzac, som hade optimala förutsättningar för den sorts moderna, eleganta och terroir-drivna viner de ville göra. Terrasses de Larzac ligger på en platå med fint solläge men där det i princip alltid blåser friska vindar som ger druvorna en fin hög syra, men också möjliggör för druvorna att mogna länge utan risk för mögelangrepp. Sammanlagt har de idag 7 hektar vingårdar, fördelat på tre lägen i Terrasses de Larzac.
Vi började med att besöka vingården Combarels, där de odlar Grenache-druvor. Den 0,8 hektar stora vingården har ett fantastiskt läge, helt avskild från andra vingårdar och omgärdad av grönska som bildar en naturlig clos. Det höga läget, som ändå ger skugga, och friska vindar, skapar perfekta förutsättningar för druvorna.
Vingården har en naturlig indelning i två lotter, där den nedre lotten med mörkare lerjord skördas först, och den övre med vitare och porösare jord skördas två veckor senare. De två olika skördarna hålls separata genom hela vinmakningen, för att behålla lotternas olika karaktärerna även för vinet.
Vingården har ingen bevattningsanordning, då Cassagne et Vitailles bedriver sin vinodling helt biodynamiskt och vill förlita sig enbart på naturlig regnbevattning. Skörden sker enligt månkalendern och endast på morgonen, aldrig senare än kl 11 på dagen, för att få de bästa druvorna. Matthieu berättade att årets skörd ser ut att bli en av de bästa någonsin. De gallrade druvorna i början av augusti, men låter resten gå till skörd framåt oktober.
Nästa vingård vi besökte var Nimalaya med sina fantastiska Carignan-druvor på gamla stockar från 1954. Hela vingården doftade härligt av mint av den fänkål som växer fritt mellan vinstockarna. Fänkålen och gräset under vinstockarna får växa fritt, men kapas löpande för att ge näring till vinstockarna. När nytt gräs växer upp kapas det igen och lämnas på marken.
Precis bredvid Nimalaya har en ny vingård planterats med nya Syrah-druvor samt ett spännande experiment där Chenin Blanc-druvor har ympats in på äldre Syrah-stockar. Först om två år kan resultatet av experimentet ses, men tanken är att skapa ett nytt vitt vin med kraft och frukt från Syrah-stockarna.
Syrah-druvorna skördas i september, vilket även det är sent jämfört med när andra vinmakare skördar sina druvor i regionen. Men för att skapa fantastiskt vin måste man ta risker enligt Matthieu. Genom att skörda sent får man den fulla potentialen ur druvorna, men de största riskerna med detta är att vädret hinner förstöra skörden genom att det regnar för mycket eller för litet, eller att druvorna blir skadade av det hårda, kraftiga regn som vissa år kan komma på hösten som gör att det ser ut som att en hagelstorm dragit fram, eller att vildsvin äter upp skörden. Eftersom druvorna på Cassagen et Vitailles vingårdar är kvar längre än alla andras, blir deras vingårdar ett ”McDonalds för vildsvinen” de sista månaderna, och Matthieu räknar med att nästan 30 % av skörden äts upp av vildsvinen varje år.
Men apropå svin, så har Cassagne et Vitailles faktiskt sina helt egna grisar. Vid vineriet håller de två grisar som tillsammans med en grannes får används i vingårdsarbetet.
Fåren släpps in på vingårdarna under april och maj för att äta gräset som växer mellan vinstockarna och grisarna från maj och ända fram till skörden i september-oktober. På detta sätt hålls gräset efter, samtidigt som djurens spillning ger näring till vinstockarna. Man använder också ett speciellt biodynamiskt vatten som görs i vineriet och som sprutas på stockarna för att ge dem större motståndskraft mot sjukdomar och insektsangrepp.
Vineriet är byggt helt i enlighet med Matthieus och Nicolas tankar från den kinesiska läran om energi (chi). Dels är det byggt i nordöstlig och sydvästlig riktning för att följa vindens naturliga riktning och med stora dörrar på båda kortsidorna så att de kan öppna upp och släppa in vinden i vineriet, och dels är det byggt med tjocka väggar gjorda av en lokal sten, som håller temperaturen jämn året om.
Men de har även övervakning av vinets exakta temperatur i ståltankarna, samt använder speciella tankar som kyler jämnt runt om istället för att använda kylblock och mäta temperaturen med en termometer nere i vinet.
Matthieu och Nicolas sköter allt arbete med vinet själva, även buteljeringen, för att ha total kontroll över alla steg i processen.
Det viktigaste för dem är att få leva sin dröm och ha en bra balans i livet. De är därför nöjda med att bara ha 7 hektar vingårdar och en produktion om mellan 19 – 29 000 flaskor om året, för att verkligen kunna göra det bästa vin de kan, få möjlighet att experimentera och samtidigt leva ett gott liv utan stress och tid för familjen.
Emblemet med vågen (”Pesoul & Pendut”) är ritat av Matthieus fru, och symboliserar hur allting i livet handlar om balans – ”Perfectus in Statera”. Tack vare inkomsterna från importföretaget som de har kvar i Kina behöver de inte låta ekonomin styra utan kan låta passionen för vinmakning få fritt spelrum. Emblemet med solen och molnet på vågen visar också på deras respekt för platsen och samspelet med naturen. De har också valt att namnge sina viner efter platserna duvorna kommer ifrån, inte efter sig själva som personer.
Efter rundvandringen i vineriet fick vi även möjlighet att prova de fantastiska vinerna. Det vita vinet Combarels Blanc har från i år fått en ny guldigare etikett som passar vinets identitet bättre. Detta vin görs på en druvblandning bestående av Chardonnay, Viognier och Grenache Blanc som alla växer på samma vingård, men den exakta fördelningen dem emellan är oklart, då den tidigare ägaren av vingården inte kunde redogöra för exakt vilka druvsorter som planterats var. Blandningen blir dock den samma år från år, men däremot har Matthieu och Nicolas provat olika mycket eklagring. Den nya årgången lagras 9 månader på ekfat, varav hälften är nya och hälften gamla. För årgång 2021 valde de att göra vinet helt utan ekfatslagring, men bestämde sig därefter för att återgå till ek, vilket de kommer hålla fast vid framöver.
Därefter fick vi prova viner direkt ur tanken, med Nimalaya 2021 som första vin. Detta vin görs enbart på Carignan från de gamla vinstockarna vi fick se på vingården (från 1954). Trots att detta är ett magiskt vin av högsta kvalitet får det bara beteckningen Vin de France, eftersom appellationsreglerna kräver en blandning av druvsorter såsom Carignan, Grenache, Syrah och Mourvèdre, där Carignan får maximalt utgöra 40 %. Matthieu och Nicolas vill dock hellre göra det bästa vinet, än rätta sig efter omoderna klassificeringsregler, och håller därför fast vid att använda 100 % Carignan. Vinet lagras i betongtankar och har en doft av mint från fänkålen på vingården. Den årgång vi fick smaka direkt från tanken hade en tydlig bitterhet, pepprighet och hög syra, vilket är ett tecken på att det kommer bli en fantastisk årgång. Det kommer buteljeras runt årsskiftet.
Nästa vin i ordningen var Les Chausmes 2021, som är gjort på en blandning av druvorna Carignan, Syrah och Grenach. Det lagras 13 månader på gamla ekfat. Det vin vi fick smaka var redan nu otroligt komplext och pepprigt, med toner av kakao.
Druvorna till vinet Combarels kommer från den första vingården vi besökte, som blir som en egen clos med bara vild natur runt omkring. Vinet var redan nu härligt fruktigt, med toner av rosor och jordgubbs-sorbet. Ett vin att dricka som det är i goda vänners lag, eller tillsammans med burrata och carpaccio på tomat. Det kommer buteljeras inom kort och släppas redan under nästa år.
Det Syrah-vin vi därefter provade var lite av motsatsen, med en intensiv kraft och syra. Det kommer lagras på ekfat för att balansera den höga syran och intensiteten och kommer släppas först om fem år. Matthieu och Nicolas har inte bestäm än om det blir som ett eget nytt vin gjort enbart på Syrah, eller om det kommer användas som del i vinerna Combarels eller Clas Mani.
Sist, men verkligen inte minst, fick vi prova vinet Les Crouzets. Det är gjort på Grenache-druvor och på exakt samma sätt som vinet Combarels med ståltankslagring, men druvorna kommer från en vingård ungefär 6 km från Combarels, vilket ger ett helt annat vin. Tydligare än så här går det nästan inte att visa på betydelsen av terroir. Det doftade av rosor och kryddor, och hade en blommig mer komplex smak. Vid en blindprovning hade man lätt kunnat ta detta för en Pinot Noir från Bourgogne.
Rent allmänt har vinerna från Cassagne et Vitailles över åren gått mot en mer delikat Bourgogne-stil än de kanske hade från början. Fokus har mer och mer blivit på renhet och friskhet, med en bra syra. Vinerna blir därför väldigt annorlunda än typiska Languedoc-viner och håller en fantastisk hög kvalitet.
På kvällen fick vi sedan vara med om en helt magisk upplevelse, när middagen dukades upp till stearinljus i vinkällaren.
Till den fantastiska maten fick vi förmånen att njuta av några av Cassagne et Vitailles största rariteter, såsom 2021 Les Celis, 2021 Combarels de L’Ombre, 2017 La Mynor och 2018 Clas Mani.
Nyligen fick vinet 2021 Les Celis hela 98 poäng av vinkritikern James Suckling och ansågs som det bästa vinet från Languedoc-Roussillon. Detta trots att det bara är klassificerat som ett Vin de France, då det är gjort enbart på druvan Grenache och därför inte uppfyller AOC-kraven som kräver en blandning av druvor. Men som Matthieu sagt flera gånger under dagen, ”för att skapa fantastiskt vin måste man ta risker”, och det verkar ju onekligen gå hem även hos vinkritiker. Och snart kanske appellationsreglerna ändras så att regionens bästa vin också får den högsta kvalitetsklassningen…
Utöver alla fantastiska viner fick vi dessutom njuta av två stora överraskningar under middagen i form av Cassagne et Vitailles egna marc och Rivesaltes-vin.
Marc är ungefär som en fransk motsvarighet till italiensk grappa, dvs sprit som utvinns genom destillation av de druvskal, stjälkar och kärnor som blir över vid vinmakningen. Denna marc var smaksatt med rosblad från Nicolas frus odling av rosblad som annars används av de stora parfymhusen i Frankrike.
Rivesaltes är ett starkvin som är typiskt för regionen och som görs på Grenache. Cassagne et Vitailles har fått möjligheten att köpa ett antal hela fat av Rivesaltes för utvalda årgångar som de lagt sin egen touch på. 1931 Maison Cassagne et Vitailles Rivesaltes var en magisk upplevelse med sin komplexitet och djupa smak med toner av torkad frukt, nötter och russin som passade perfekt till den avslutande ostbrickan.
Stort tack för den här gången, Cassagne et Vitailles, vi kommer gärna tillbaka väldigt snart igen!
Se vårt sortiment från Cassagne et Vitailles här: Viner från Cassagne et Vitailles
Nästa dag bar det av mot Marseille, för att träffa vår vinmakare Régis & Sylvain som har sitt kontor och lager där. Régis & Sylvain är grundat av två kusiner (deras mammor är systrar) som inte direkt överraskande heter just Régis och Sylvain.
Sylvain har en bakgrund med universitetsstudier inom oenologi och arbete som vinimportör i Australien, medan Régis trots sitt stora vinintresse arbetat som ingenjör. När Sylvain ville börja göra sitt egna vin och Régis ville byta karriär slog de ihop sina påsar och grundade Régis & Sylvain.
Först var tanken att odla sitt eget vin i Marseille, men då förutsättningarna inte var rätt för vin av den högre kvalitet de ville göra, anammade de istället en metod som Sylvain stött på mycket i Australien, där man köper in druvor från utvalda vingårdar och kylstabiliserar dem för att göra sitt eget vin på. Redan från början hittade de några fantastiska vingårdar i Bourgogne, som de kunde få tag på druvor av Chardonnay och Pinot Noir av rätt kvalitet från. Över åren har de kunnat påverka odlingen och har nu även fått möjlighet att köpa vingårdarna, så förhoppningsvis redan från i år, kommer de äga sina egna vingårdar i Bourgogne. De gör även vin på Sauvignon Blanc och Muscadet på druvor som kommer från Loire, Gamay på druvor från Beaujolais-Villages samt Crémant på druvor från Bourgogne.
Det första vinet vi fick förmånen att prova är en riktig raritet. 2019 Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs Brut Nature har lagrats på havets botten under 14 månader, för att få till en lagring med exakt samma tryck utanför som inuti flaskorna. Endast 300 flaskor finns av detta vin med zero dosage (dvs helt utan tillsatt socker, läs gärna mer i detta avsnitt av Johans vinskola: Dosage). Marseille var den kända dykaren Jacques-Yves Cousteaus hem och vinet är gjort som en hommage till honom.
Vi är extra tacksamma att vi fick möjlighet att prova en av de fåtal flaskor som finns kvar, då detta troligtvis var ett engångsexperiment, även om Régis och Sylvain ännu inte bestämt sig helt om de kommer göra om det. I år är det i vart fall inte möjligt, då hamnen i Marseille är avspärrad under en lång tid för förberedelser inför OS nästa år. (Seglings-tävlingarna kommer att hållas i Marseille.)
Nästa vin vi fick prova var också det en special edition. 2022 Beaujolais gjord på druvorna Chardonnay och Gamay som lagrats sex dagar i samma tank. Det är ett vin som är vitt i stilen, men med extra fruktighet från de röda druvorna. Detta vin gjordes i 2 500 flaskor, och har en fantastisk etikett med rapparen Mobb Deep.
Régis och Sylvains filosofi för sin vinmakning är att skapa rena och balanserade naturviner av hög kvalitet, men med modest prissättning. För sina Bourgogne-viner håller de sig till en mer traditionell vinmakning, även om den är modern med fokus på elegans och fräschör, men för vinerna från Beaujolais och andra områden tar de ut svängarna lite mer och experimenterar både med tillverkningsmetoderna och druvblandningarna.
De producerar årligen 70 000 flaskor vin från sina tre områden, och gör allt arbete själva. Nästa vecka åker Sylvain upp till Bourgogne för att skörda druvorna, som de sedan hanterar själva i varje del i processen framöver. De till och med buteljerar och vaxar alla 70 000 flaskor själva.
I år har de även öppnat en vinbutik i Marseille tillsammans med Aurélia Gauthier som längre drivit vinbutiken Mademoiselle Wine i Aix-en-Provence, som vi såklart också passade på att besöka när vi var här.
Avslutningen på besöket hos Régis & Sylvain och på denna fantastiska vinresa blev en minnesvärd lunch, dit Régis och Sylvain tog med sig sina egna Chardonnay- och Pinot Noir-viner samt några andra av sina favoritviner från andra vinmakare.
Stort tack för en magisk dag, Régis & Sylvain, och glädjande nog kan vi förhoppningsvis få besök i Sverige framåt maj nästa år med vinmakarmiddag och annat tillsammans med dessa fantastiska vinmakare!
Se vårt sortiment från Régis & Sylvain här: Viner från Régis & Sylvain