Vinskolan: Barolo, Barbaresco och Barbera

Vinskolan om Barolo, Barbaresco och Barbera

Detta avsnitt av Johans vinskola är inspirerat av vårt besök i Piemonte förra månaden, då vi nästan blev snurriga av alla olika områden och klassificeringar. Vad är det egentligen för skillnad på en Barolo och en Barbaresco, eller en Langhe Nebbiolo och en Nebbiolo d’Alba, eller en Barbaresco och en Barbera d’Alba? Jo, det ska Johan försöka hjälpa oss att reda ut här!

Piemonte, som betyder ”landet vid bergets fot”, ligger i nordvästliga Italien mellan franska Alperna och italienska Apenninerna och består av ett otroligt vackert landskap med sina berg och böljande kullar. Här produceras i stort sett bara viner som klassificeras med DOC eller DOCG, dvs de högsta nivåerna för kvalitetsmärkning i Italien, så det är inte konstigt att regionen är så omtalad.

Huvuddelen av regionens viner kommer från Langhe- och Roerokullarna nära staden Alba, i vindistrikten Barolo och Barbaresco.

Piemontevin är vanligtvis rött, på den kända Nebbiolo-druvan, även om den mest odlade druvan faktiskt är Barbera.

Både Barolo- och Barbaresco-viner görs på Nebbiolo-druvan, medan Barbera-viner görs på druvan Barbera.

Nebbiolo-viner

Barolo och Barbaresco fick sina DOCG-klassningar redan när kvalitetsklassen började tillämpas 1980.

Appellationen Barolo omfattar 11 kommuner, bland annat La Morra och Barolo (som för att krångla till det lite extra både är namnet på såväl en by, som en kommun och en appellation).

För att ett vin ska klassas som Barolo DOCG krävs att det är gjort uteslutande på Nebbiolo-druvan och någon av de tre klonerna Lampia, Michet och/eller Rosé, samt att det lagras i minst 38 månader, varav minst 18 månader på ekfat. Nebbiolo är en druva som mognar sent och som behöver mycket höstsol. Traditionellt sett har den därför odlats på de bästa lägena i syd- och sydvästsluttningar, vilket också är ett av kraven som ställs för DOCG-klassificeringen.

(Ett vin gjort på Nebbiolo-druvor som odlats på en norrvänd vingård i Barolo kan alltså inte klassificeras som en Barolo DOCG, även om röster börjar höras för att detta ska tillåtas då det pga klimatförändringarna börjar bli allt mer fördelaktigt att odla Nebbiolo även på norrsluttningar.)

För Barbaresco DOCG gäller att Nebbiolo-druvorna ska komma från någon av byarna Barbaresco, Neive och/eller Treiso. Även här gäller kravet att de tre bättre klonerna används, men till skillnad mot en Barolo får druvorna även komma från norrvända vingårdar. Barbarescon har även något mindre lagringskrav, där det räcker att vinerna lagras minst 26 månader, varav minst 9 månader på ekfat.

Om man ska försöka generalisera vad som är skillnaden på en Barolo och en Barbaresco, så är Barolon oftast strävare och kraftigare i både i färg och smak, medan Barbarescon upplevs som lenare.

Viner som görs inom Barolo eller Barbaresco, men som inte uppfyller alla appellationskraven för Barolo DOCG respektive Barbaresco DOCG, kan klassas ner till Langhe Nebbiolo DOC. Langhe är namnet på det större området i provinsen Cuneo i Piemonte där såväl Barolo och Barbaresco ingår.

Nebbiolo-viner inom Piemonte kan även klassas som Nebbiolo d’Alba DOC om de görs på Nebbiolo-druvor från grannområdet runt byn Alba och Tanarofloden utanför Barolo och Barbaresco som t.ex. Roero. Vinerna här är lika de från de berömda grannarna, men är generellt sett lite lättare och i en lägre prisklass.

Barbera-viner

För viner gjorda på Barbera-druvan i Piemonte finns sju appellationer, varav Barbera d’Asti DOCG och Barbera del Monferrato Superiore DOCG, samt Barbera d’Alba DOC nog är de mest kända.

För att ett vin ska klassas som Barbera d’Alba DOC ska det göras på minst 85% Barbera-druvor och resten Nebbiolo-druvor. Det vanligaste är dock att det uteslutande görs på Barbera-druvor. Druvorna ska komma från området som börjar vid staden Alba, vidare till Langhe-kullarna och slutar upp vid Barbaresco och Barolo. Det finns inga särskilda lagringskrav för Barbera d’Alba, men för att få benämnas Superiore måste vinerna fatlagrats i minst 12 månader.

Precis som för Nebbiolo används appellationen Langhe DOC för deklassificering av Barbera-viner som inte uppfyller en striktare appellation inom området, där viner som inte uppfyller kraven för Barbera d’Alba kan klassas som Langhe Rosso DOC.

Av våra vinmakare gör både Burzi och Ugo Lequio såväl Langhe Nebbiolo som Barbera d’Alba. Burzi som har sina vingårdar vid La Morra och Santa Maria gör dessutom Barolo, medan Ugo Lequio som har sina vingårdar i Gallina gör Barbaresco. Se hela vårt sortiment här: Viner från Piemonte

Nu när vi har koll på allting som rör de olika klassificeringarna, tänkte vi i nästa avsnitt av Johans vinskola gå djupare in på skillnaderna mellan Nebbiolo- och Barbera-viner. Så missa inte det, kommer under nästa vecka!