Vinskolan: Dosage

Vinskolan om champagne – vad menas med dosage?

Nytt avsnitt i vår vinskola! Denna gång om champagne, och mer bestämt vad som menas med dosage.

Det klassiska sättet att tillverka champagne kallas champagnemetoden (méthode traditionelle) där man först låter vinet jäsa en gång på fat och därefter en andra jäsning på flaska. När champagnen har genomgått den andra jäsningen och fått bubblorna naturligt till vinet, lagras champagnen tillsammans med den jästfällning som uppkommit i flaskan i minst 15 månader.

Jästfällningen är såklart inget som kan vara kvar i flaskan, så en så kallad degorgering måste ske. Denna går till så att flaskan vänds upp och ner, så att jästfällningen åker upp mot öppningen av flaskan. Med hjälp av flytande kväve fryses sedan ett par centimeter av vinet tillsammans med jästfällningen och när flaskan sedan vänds upprätt och den tillfälliga kapsylen öppnas skjuts jästfällningen ut av övertrycket. Kvar i flaskan finns då ett klart vin med fina bubblor.

Det är i detta skede som det bestäms hur torr champagnen ska vara, genom att man tillsätter socker tillsammans med lite vin för att fylla upp flaskans fulla volym efter degorgeringen. Beroende på hur mycket socker som tillsätts, får champagnen olika benämningar – dosage – som skrivs på etiketten:

Zero Dosage: inget eller max 3 gram/ liter tillsatt socker

Extra Brut: 0-6 gram / liter

Brut: 0-12 gram / liter

Extra Dry: 12-17 gram / liter

Sec: 17-32 gram / liter

Demi Sec: 32-50 gram / liter

Doux: 50 + gram / liter

Dosage är alltså ett mått på hur mycket socker som har tillsatts till champagnen och hur torr eller söt denna är.