Vinskolan: Judgment of Paris

Vinskolan om den legendariska vinprovningen Judgment of Paris

Detta avsnitt av Johans vinskola handlar om världens kanske mest kända vinprovning som anordnades 1976 av Steven Spurrier. Denna legendariska vinprovning kom att ändra vinhistorien när viner från Kalifornien sopade mattan med de exklusiva franska vinerna vid en blindprovning med en fransk jury.

Historien om vinprovningen är en riktig David mot Goliath-seger. På förhand ansågs utgången given – Frankrike gjorde ju världens bästa viner och Napa Valley fanns knappt ens på vinkartan. Men istället blev det alltså en storslam för de kaliforniska vinerna som vann i både den vita och röda kategorin över legendariska Bordeaux- och Bourgogne-viner.

Boken om den legendariska provningen av vinjournalisten George M. Taber

Vinjournalisten George M. Taber från Time Magazine beskrev händelsen som ”The Judgment of Paris” efter den grekiska mytologin där Paris, prinsen av Troja, skulle avgöra vilken gudinna som var vackrast, men i slutändan valde den sköna Helena och orsakade det trojanska kriget.

Vinprovningen kom därför att kallas just detta, eller det mer formella ”The Paris Wine Tasting of 1976”.

Arrangören bakom vinprovningen var vinhandlaren Steven Spurrier, som även drev en vinskola i Paris. I både vinhandeln och skolan försökte han lyfta fram viner från andra länder än Frankrike, vilket inte alltid sågs med blida ögon. Han fick därför idén att hålla en provning för att visa de skeptiska fransmännen vilken hög kvalitet dessa viner höll.

Steven Spurriers medarbetare Patricia Gastaud-Gallagher, som besökt Kalifornien året innan och blivit imponerad av kvaliteten på vinerna där, föreslog att Steven själv skulle åka över och välja ut några värdiga kandidater därifrån till provningen. Sagt och gjort, strax därefter åkte Steven Spurrier över på en vinresa arrangerad av Napa-bon och connoisseuren Joanne DePuy och valde ut vinerna till provningen som hölls den 24 maj 1976 på Intercontinental Hotel i Paris.

Tanken bakom provningen var inte på något vis att förödmjuka eller försöka vinna över de franska vinerna, utan bara att försöka motbevisa fördomar och få vinkännare att få upp ögonen för den höga kvaliteten som vinerna från Kalifornien faktiskt hade. Idén med en blindprovning var något som Steven Spurrier kom på i sista sekund, som ett sätt att göra provningen mer spännande. Han valde därför ut de fyra bästa vinerna från Bourgogne respektive Bordeaux som han hade i sin vinkällare för att mäta dem mot de amerikanska vinerna och dolde etiketten på alla flaskorna. Bland de franska vinerna som Steven Spurrier valde ut fanns några av världens bästa viner såsom Batard-Montrachet, Chateau Mouton-Rothschild och Chateau Haut-Brion. De amerikanska vinerna bestod bland annat av Ridge Vineyards, Freemark Abbey, Spring Mountain, Stag’s Leap Wine Cellars och Chateau Montelena.

Trots skepticismen bland de franska vinkännarna lyckades Steven Spurrier få ihop en jury med nio mycket kända och ansedda vinpersonligheter, såsom Odette Kahn, redaktör för ett prestigefullt vinmagasin, Aubert de Villaine, en av ägarna på den anrika vingården Domaine de la Romanée-Conti, Christian Vannequé, chefsommelier på La Tour d’Argent och Pierre Bréjoux, generalinspektör för Appellation d’Origine Contrôlée.

Foto från UC Davis Library

Men när resultatet kom, stod det klart att något helt otänkbart hade hänt. De kaliforniska vinerna dominerade helt i den vita kategorin, med 1973 Chateau Montelena Chardonnay som vinnare, och tre amerikanska viner bland topp-fem. I den röda kategorin vann 1973 Stag’s Leap Wine Cellars Cabernet Sauvignon med knapp marginal före det legendariska Bordeaux-vinet 1970 Chateau Mouton-Rothschild. När Odette Khan insåg att hon hade valt de amerikanska vinerna framför de franska, krävde hon att få tillbaka sitt poängkort, för att inte behöva skämmas i vinvärlden, men då var det för sent.

Här är hela resultatlistan från provningen:

Vita viner

1. Chateau Montelena 1973 (USA)
2. Meursault Charmes Roulot 1973 (Frankrike)
3. Chalone Vineyard 1974 (USA)
4. Spring Mountain Vineyard 1973 (USA)
5. Beaune Clos des Mouches Joseph Drouhin 1973 (Frankrike)
6. Freemark Abbey Winery 1972 (USA)
7. Batard-Montrachet Ramonet-Prudhon 1973 (Frankrike)
8. Puligny-Montrachet Les Pucelles Domaine Leflaive 1972 (Frankrike)
9. Veedercrest Vineyards 1972 (USA)
10. David Bruce Winery 1973 (USA)

Röda viner

1. Stag’s Leap Wine Cellars 1973 (USA)
2. Château Mouton-Rothschild 1970 (Frankrike)
3. Château Montrose 1970 (Frankrike)
4. Château Haut-Brion 1970 (Frankrike)
5. Ridge Vineyards Monte Bello 1971 (USA)
6. Château Leoville Las Cases 1971 (Frankrike)
7. Heitz Wine Cellars Martha’s Vineyard 1970 (USA)
8. Clos Du Val Winery 1972 (USA)
9. Mayacamas Vineyards 1971 (USA)
10. Freemark Abbey Winery 1969 (USA)

Filmen Bottle Shock handlar om den legendariska vinprovningen

Betydelsen av vinprovningen i Paris kan inte underskattas. Det var en smäll i vinvärlden som ger eko än idag i och som blev en ögonöppnare inte bara för viner från USA utan för alla viner från Nya världen, såsom Australien, Sydafrika och Nya Zealand.

Provningen har återskapats många gånger efter 1976, även av Steven Spurrier själv, och med liknande resultat.

Det har till och med spelats in en film ”Bottle Shock” (”Gyllene druvor från Montelena” på svenska) med Alan Rickman i huvudrollen som Steven Spurrier.

I april finns även möjligheten att vara med om en liknande provning, då Studio Nian tillsammans med Fine Wine Service anordnar en egen Judgment of Paris-middag med en blindprovning och poängsättning av dessa viner:

Viner från Bordeaux

1995 Chateau Mouton Rothschild
1995 Chateau Montrose
1995 Chateau Leoville-Las Cases ’Grand Vin de Leoville’
1995 Chateau Pavie

Viner från Napa Valley

1995 Spottswoode Estate Estate Cabernet Sauvignon
Colgin 1995 Herb Lamb Vineyard Cabernet Sauvignon
1995 Eisele Vineyard Cabernet Sauvignon
1995 Diamond Creek Gravelly Meadow Cabernet Sauvignon

Mer information och bokning: Judgment of Paris-middag 21 april