Vinskolan: Rossi och Brunello di Montalcino

Vinskolan om vad det är för skillnad på Rossi respektive Brunello di Montalcino

Detta avsnitt av vinskolan fokuserar på ett av Italiens mest klassiska och prestigefulla vindistrikt, Montalcino, som ligger 564 meter över havet i provinsen Siena i Toscana. Många italienska ikonviner kommer från det kultförklarade vindistriktet, såsom Brunello di Montalcino. Men vad utmärker en Brunello och hur skiljer sig det från en Rossi? Jo, såhär:

Vin har odlats i området sedan slutet på 1800-talet och år 1980 var Brunello di Montalcino först ut i Italien att få den allra högsta klassificeringen DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Gararantita).

Det innebär att vinerna omgärdas av ett strikt regelverk. Vinerna får t.ex. enbart innehålla Brunello-druvor och alkoholhalten ska ligga på minst 12,5 procent. Vinet får inte säljas förrän tidigast fem år efter skörd, där lagring ska ske på ekfat från Toscana i minst två år och därefter minst fyra månader på flaska. För att vinet ska få Riserva-beteckningen är kraven ännu högre med lagring minst sex år efter skörd, var av minst två års lagring i ekfat och sex månader på flaska.

Brunello-druvan är egentligen en lokal klon av Sangiovese-druvan som bara finns i Montalcino. Den benämns Brunello, vilket kan översättas till “den lilla mörka” på grund av den lätt rostbruna färg som vinerna får.

Montalcino är ett kuperat område med ett av de varmaste och torraste klimaten i Toscana, med en jordmån bestående av mycket kalksten, schist, lera och vulkanjord som ger vinerna dess komplexitet. Druvorna som används för att göra Brunello-viner får mogna sent, man har gamla vinstockar som ger liten skörd och skalen får ligga med så länge som möjligt för att ge vinet sin fylliga färg och smak.

Även Rossi di Montalcino görs enbart på Brunello-druvan, men har den lägre DOC-statusen och därmed lite lägre krav på tillverkning och lagring. Vinet får t.ex. säljas redan den 1 september året efter skörd och det ställs inga krav på lagring på ekfat. Många producenter väljer dock att lagra sin Rosso längre än vad som krävs.

De två stora skillnaderna mellan Brunello och Rossi di Montalcino blir därför fylligheten och mognaden, respektive priset. Rossi kan ses som en lättsammare och enklare variant av Brunello di Montalcino, som även är lite lättsammare rent prismässigt.