Vintips inför nyår

Tips på mat och dryck till nyår

Nu när nyår snart vankas vill vi gärna passa på att ge inspiration och tips för en riktigt lyxig avslutning på året, både vad gäller mat och vin. Johan Lagergren har därför satt samman ett menyförslag så att vi alla kan fira in 2022 på bästa sätt!

Johans tips är att lägga champagne-krutet i början på kvällen då alla smaklökar och sinnen är på topp, istället för att vänta och ta fram den bästa champagnen till tolvslaget. Därför börjar han gärna kvällen med en Blanc de Blancs från Frerejean Frères, som är en frisk champagne med fin kropp efter den 7 år långa lagringen på jästfällningen. Till detta serveras förslagsvis små löjroms-snittar som tilltugg.

Till den sedvanliga hummern dricker Johan gärna vit Bourgogne och då såklart Guy Bocard Bourgogne Blanc, som är en lätt ekfatslagrad Chardonnay med fin frukt och ek-karaktär som passar utmärkt till den lätt salta hummern. Detta vin finns även som Magnum för er som är fler och som vill göra det extra festligt.

Oxfilé Rossini kräver ett fylligt vin och här föreslår Johan en Tempus från Altavins i Spanien. Tempus är ett fylligt vin med fin strävhet och mycket rund fruktighet som klarar av en kraftig kötträtt. Detta vin finns även den som en maffig Magnum.

Middagen brukar oftast dra ut på tiden så att man får skynda sig ut till tolvslaget. Med magen full av all god mat, och i den kalla vinternatten, passar en Brut Premier Cru från Frerejean Frères eller en Cava Tradition från Maset utmärkt för att skåla in det nya året.

Här är menyn i sin helhet:

Välkomstskål
Löjromssnittar med M.V. Frerejean Frères Blanc de Blancs

Förrätt
Hummern med 2016 Domaine Guy Bocard Bourgogne Blanc (eller 2015 Domaine Guy Bocard Bourgogne Blanc Magnum)

Huvudrätt
Oxfilé Rossini med 2018 Altavins Tempus Crianza (eller 2018 Altavins Tempus Crianza Magnum)

Nyårsskål
M.V. Frerejean Frères Brut Premier Cru eller M.V. Maset Cava Brut Tradition

Vi hoppas att ni alla får en fin kväll med mycket skratt och goda viner! Vill ni beställa några av vinerna som Johan tipsar om är det bäst att göra det snarast, och allra senast den 23 december, för att hinna få dem levererade hem i tid.

Gott nytt år från oss på Fine Wine Service!

Tips på viner till nyårsmiddag.