Vintips till påsk

Dryckestips till påskfirandet

Påsken närmar sig med stormsteg, så vill gärna dela med oss av tips på viner som passar bra till några av påskens klassiska rätter, som vit sparris och lamm. Passa gärna på att beställa vin till påskfirandet redan idag för att få leverans hem till dörren i god tid innan det är dags att ta fram påskpyntet och gömma godisäggen!

I påsktider brukar det finnas ett fint urval av vit sparris att koka tillsammans med citron och salt tills den fortfarande har en fin krispighet. Till detta kan man servera en härligt syrlig hollandaisesås med mycket citron i. Vill man är det ju heller aldrig fel att lägga till en klick löjrom. Till en sådan härligt fräsch och syrlig vår-rätt är det oslagbart med ett friskt vin med hög syra och rik fruktighet som 2020 Thörle Riesling Saulheim Kalkstein och 2020 Veyder Malberg Grüner Veltliner Liebedich.

2020 Thörle Riesling Saulheim Kalkstein har en gyllengul färg. Doften är lätt rökig och mineralig samt citrussyrlig med inslag av gula frukter som gula äpplen. Smaken är medelfyllig, mineralig och syrlig, med toner av citron och kartiga gula plommon. Beställ här!

2020 Veyder Malberg Grüner Veltliner Liebedich har en ljus gröngul färg. Doften är fruktig och lite blommig med toner från gula stenfrukter som plommon och aprikos. Den har också en vitpepprighet. Smaken är torr, medelfyllig och fruktig, med toner från gula äpplen, aprikoser och plommon. Men vinet har också en väldigt hög syra och ett pepprigt avslut. Beställ här!

Påsken är också ett bra tillfälle att plocka fram grillen för säsongen för att tillaga påsklammet på. Gärna lammstek eller lammkotletter som marineras i citron, vitlök och rosmarin. Till köttet passar en saftig och smakrik gratäng gjord på potatis och jordärtskocka med en massa ost och grädde. Vinet till detta får gärna ha en rik fruktighet och strävhet, men framförallt en fin syra för att möta citronen och rosmarinen. Så till påskens lamm vill vi gärna tipsa om 2020 Burzi Langhe Nebbiolo, 2016 Benoît Roseau Petit Patagon Syrah och 2018 Cassagne et Vitailles Combarels.

Alla druvor som används till 2020 Burzi Langhe Nebbiolo kommer från vingården Runcaja i La Morra. Dessa Nebbiolo-druvor skulle man egentligen kunna göra Barolo på, men Burzi har valt att använda dem till sin Langhe Nebbiolo då vingården är lite yngre än deras övriga vingårdar. Beställ här!

2016 Benoît Roseau Petit Patagon Syrah har en mörk, blåröd färg. Det har en medelkraftig, köttig och pepprig doft. Det doftar även av örter såsom lagerblad och timjan. Vinet är medelsträvt och har en medelfyllig smak med hög syra och en ton av koncentrerad syrlig blå frukt. Beställ här!

2018 Cassagne et Vitailles Combarels innehåller 50% Carignan, 30% Syrah och 20% Grenache. Alkoholjäsningen sker i ståltank, för att sedan lagras ca 1 år på cementfat. Vinmakarna Matthieus och Nicolas filosofi är att druvorna har så mycket kraft i sig från de gamla vinstockarna och från det varma klimatet att de inte behöver ekfatslagras för att få ännu mer kraft. På så vis behåller vinerna sin elegans och friskhet som dessa kraftiga viner behöver. Beställ här!

Påsken är också en bra start för rosévins-säsongen. Vi har därför satt samman en somrig vinlåda med tre olika roséviner till specialerbjudande.

För endast 699 kronor får du sammanlagt sex flaskor rosévin, med två flaskor vardera av 2020 Mirabeau Classic Rosé, 2019 Altavins Almondi Petit Rosé samt 2020 Domaine Grande Bastide Othello Rosé. Beställ här!