2023 Camille de Labrie Chardonnay utsett till Veckans Vin
En tydlig trend världen över är skiftet i konsumtion från rött till vitt vin, och som följd av detta, hur många världsberömda franska vindistrikt planterar mer gröna druvor och försöker få dem godkända som ursprungsbeteckningar. Médoc Blanc i Bordeaux är ett av de mest kända exemplen på detta.
I vårt sortiment har vi flera exempel på fantastiska viner som ännu inte fått en godkänd ursprungsbeteckning då de görs på druvor som inte varit typiska för appellationen. T.ex. vinet Camille de Labrie Chardonnay från vinmakaren Château Croix de Labrie i i Saint-Emilion, som får ursprungsangivelsen Vin de France då det görs på enbart Chardonnay-druvor, men som har en betydligt högre kvalitet än beteckningen ger sken av. Något som Michel Jamais på Vinlegender håller med om, då Camille de Labrie Chardonnay nyligen utsågs till Veckans Vin. I en mycket läsvärd artikel på Vinlegender berättar Michel Jamais om den nya trenden med Chardonnay-viner från Bordeaux och ger vinet fina omdömen.
Ägarparet Axelle och Pierre Courdurie köper in Chardonnay-druvorna till vinet från högt belägna vingårdar med kalkstensjordar som har inslag av sand. Druvorna skördats för hand tidigt om morgonen för största finess och transporteras sedan direkt till vineriet. Det resulterar i ett lätt och elegant Chardonnay-vin som inte är överdrivet ekat. Istället är vinet milt, förhållandevis friskt med en försiktig mineralisk känsla och med toner av vit persika, gröna äpplen och citrus.
Det är ett vin man dricker i år som ett lättsamt sällskapsvin eller till mildare maträtter som ostron, musselsoppa, pasta med räkor eller musslor, lättare fiskrätter med vitvinssås eller till milda komjölkostar som exempelvis Brie och Camembert och liknande.
Läs hela artikeln (som är öppen för alla att läsa, inte bara medlemmar) här: 2023 Camille de Labrie Chardonnay
Och om du vill beställa vinet kan du göra det här: Viner från Château Croix de Labrie
