2023 Famille Morin Gamay utsett till Veckans Vin
Många tror att viner från Beaujolais ska vara lätta och saftiga, men som Michel Jamais berättar i en läsvärd artikel på Vinlegender, är det ganska missvisande. Gamay är en historisk druvsort som nämndes första gången i skrift som Gaamez redan år 1395, där den ansågs ha en påtaglig bitterhet och föreslogs ersättas med Pinot Noir. Som tur är, har druvan dock fortsatt odlas, framför allt i Beaujolais, där de röda vinerna uteslutande görs med denna druva. T.ex. vårt vin 2023 Famille Morin Gamay som får fina omdömen i artikeln.
Familjefirman Domaine Famille Morin grundades 1926 och ligger mitt i appellationen Chiroubles i Beaujolais. Idag drivs firman i fjärde och femte generation av Eric och Pauline Morin och deras son Théo. Man arbetar utifrån sju hektar egna vingårdar på 450 till 500 meters höjd med allt från omkring fem upp till 96 år gamla stockar.
Det här vinet görs på Gamay-druvor från yngre stockar som ger ett lite lättare och syrligare vin. Till skillnad från mer typiska viner i Beaujolais har man låtit avstjälka omkring hälften av druvklasarma och sedan vinifierat musten i ståltankar med omkring tio dagars maceration. Michel Jamais beskriver vinet som ett typiskt Gamay-vin med en mörk och tät färg och en medelstor doft som är ren och mörkt bärfruktig med en stiltypisk rätt trevlig kryddighet från stjälkarna. Smaken är medelfyllig, generöst men lättsamt fruktig med mörka sommarbär, en frisk fruktsyra, lena tanniner och ett litet stjälkkryddigt och svagt bittert inslag från stjälkarna. Han tipsar om att dricka det som det är, till ost och charkuterier, till vitlökssniglar, sommarens svampmacka eller till inte alltför smakrika rätter med fågel och kött.
Läs hela artikeln (som är öppen för alla att läsa, inte bara medlemmar) här: 2023 Gamay
Och om du vill beställa vinet eller några andra av våra viner från Famille Morin kan du göra det här: Viner från Famille Morin
