Vinlunch på restaurang Tegelbacken 21 november

Vinlunch med våra viner på restaurang Tegelbacken

Igår ordnade restaurang Tegelbacken en extravagant vinlunch, då en specialkomponerad meny signerad Markus Aujalay serverades tillsammans med viner från vårt sortiment som chefsommelier Magnus Johansson valt ut tillsammans med Johan Lagergren.

Inledningsvis bjöds det på ett glas M.V. Frerejean Frères Grande Réserve Brut Magnum till fyra snacksserveringar bestående av ostron med ingefära och lime, tartlette med Coppa Iberico de Bellota och getyoghurt, pâte à choux med kallrökt lax och forellrom, och Oscietra Caviar ”tartlette” med gräddfil, lök och örter.

Lunchen fortsatte därefter med fyra serveringar, som inleddes med tartar av Fröyalax med mandarin, passionsfrukt, forellrom, soja och koriander, som det dryckesmässigt fanns två Riesling-viner från vinmakaren Joseph Fischer att välja på; 2023 Rossatz respektive 2022 Kreuzberg Smaragd. Båda vinerna är fruktiga, eleganta och välbalanserade med en uppfriskande syra, men där kvalitetsklassningen Smaragd betyder att vinet är gjort på druvor som fått hänga kvar extra länge på vinrankorna, vilket ger en fylligare kropp och textur.

Som andra rätt bjöds det på en underbar ravioli med piggvar, havskräfta, fänkål, sjökorall och smörad skaldjursjuice tillsammans med antingen 2022 Domaine des Chaumes Chablis Fût de Chêne eller 2023 Hasher Marimist Chardonnay. Benämningen fût de chêne betyder lagrad på ekfat, så för att vara ett Chablis-vin är Domaine des Chaumes Chablis Fût de Chêne ett rundare vin med rostade toner och vaniljaromer. Hashers vingårdar ligger i den kallaste vinregionen i Sydafrika, vilket ger ett elegant vin men med generösa toner av aprikos, citronblommor och rostade kokosflakes.

Den tredje serveringen bestod av oxrygg med halstrad anklever, lökrelish, mandel, portvin och madeira. Hedonistiskt gott! Till oxryggen fanns det två riktigt härliga röda viner att välja på i form av 2021 La Celestina Crianza och 2015 Château Fontenil. La Celestina är ett vin i klassisk Ribera del Duero-stil med tät fruktighet och en behaglig strävhet. Château Fontenil är de världskända Bordeaux-vinmakarna Dany och Michel Rollands egna egendom i Fronsac. Vinet som bär vingårdens namn görs på 90% Merlot och 10% Cabernet Sauvignon, och har de för Bordeaux-viner klassiska inslagen av mörka körsbär, cederträ, läder och tobak.

Och avslutningsvis fick vi avnjuta en riktigt härlig dessert med crème caramel med amaretto, lättvispad grädde och svenska höstäpplen tillsammans med ett glas 2018 Domaine du Haut Montlong Monbazillac, innan vi glada och uppsluppna fick ge oss ut i de kylslagna snövirvlarna igen.

Tack Markus Aujalay, Magnus Johansson och övriga teamet på Tegelbacken för en magisk upplevelse!