Altavins

Katalonien, Spanien

Altavins grundades 2001 av Joan Arrufi Peig med filosofin att producera ärliga viner från Terra Alta med traditionell medelhavsstil tillsammans med moderna inslag.

Terra Alta ligger mitt i mellan Barcelona, Zaragoza och Tarragona. Precis som namnet antyder ligger det högt, cirka 400 meter över havet. Klimatet är torrt och varmt på sommaren, men med bistra vintrar. Det torra klimatet gör att vingårdarna inte påverkas av mögelsjukdomar samt att den hårda vinden i september gör att växtsäsongen får ett behagligt avslut innan den manuella skörden.

Joan Arrufi Peigs arbetar främst med inhemska druvsorter såsom Garnatxa, Garnatxa Peluda, Merlot, Syrah och Carignena, respektive Garnatxa Blanca, Chardonnay och Sauvignon Blanc för de vita vinerna.

Altavins vingårdar har en kalkhaltig stenart och mineralrik jordmån som ger vinerna en naturlig friskhet och mineralitet. Joan Arrufi Peigs mål är att låta jordmånen tala genom de gamla vinstockarna och i vineriet bara låta påverka vinet med gamla ekfat.