Cerbaiona

Toscana, Italien

När flygkaptenen Diego Molinari pensionerade sig 1977 köpte han egendomen Cerbaiona i nordöstra Montalcino med 3,5 hektar vinmark och bad grannen (den inte helt okända Salvioni) att odla rankor även på hans mark. Vad Diego inte visste var att han köpt en unik vingård med jordmånen galestro blandad med sand. År 1981 var premiärårgången av viner från Cerbaiona, som fyra år senare buteljerades som Brunello di Montalcino.

Cerbaiona blev snabbt en av kultproducenterna i Montalcino. Filosofin var att producera traditionella, eleganta Brunellos, med naturlig jäsning och lagring på stora öppna stående ekfat, där man lät den unika jordmånen och vingårdens läge ge vinerna en tydlig identitet. Med sin finess och tydliga kalkstensinslag, och med den begränsade produktionen, blev vinerna med rätta extremt eftertraktade och hyllade av vinkännare.

När åldern började ta ut sin rätt, sålde Diego sitt livsverk 2015 till Matthew Fioretti, som kunde köpa vingården tillsammans med en grupp investerare under ledning av den amerikanske vinsamlaren Gary Rieschel. Matthew har sedan dess fortsatt att utveckla produktionen och renoverat vinkällaren med målet att behålla stilen av Brunello, men att göra renare viner. Cerbaiona arbetar numera även helt biodynamiskt.