Darioush

Kalifornien, USA

Darioush grundades 1997 av Darioush Khaledi med rötter från sydvästra Iran. Redan som liten fick han vara med när hans pappa tillverkade vin på gården, men efter revolutionen på 1970-talet emmigrerade Darioush till Kalifornien. Vinintresset höll dock i sig, och Darioush är en mycket stor vinsamlare, som när han hittade det rätta stället i Napa Valley också kunde förverkliga sin dröm att göra eget vin.

Tillsammans med vinmakaren Steve Devitt såg han potentialen att göra Bordeaux-inspirerade viner med mer karaktär och komplexitet på vingårdar med svalare läge i södra Napa Valley och på toppen av Mount Veeder. Den första årgången av signaturvinet Darioush Signature Cabernet Sauvignon kom direkt med på Wine Spectators topp 100-lista.

Idag har vingården växt till 120 hektar vinland som spänner från södra Napa Valley, över Mount Veeder till Oak Knoll och södra delen av Stag’s Leap, och sortimentet har utökats med Chardonnay, Viognier, Sauvignon Blanc, Shiraz, Cabernet Franc, Pinot Noir och Merlot.

Darioush och hans fru Shahpars intresse för konst, hantverk, och persisk kultur genomsyrar allt från de vackra etiketterna på vinflaskorna till vingårdens inredning, konst och inte minst den stora gästfriheten välkomnar alla besökare.

Viner från Darioush