Diamond Creek

Kalifornien, USA

Diamond Creek grundades av Al och Boots Brounstein, vars stora passion var de klassiska vinerna från Bourgogne och Bordeaux. De valde därför att plantera de klassiska Bordeaux-druvorna, och med det kunde de kalla sig själva de första ägarna av vingårdar med Cabernet Sauvignon i Napa Valley. De första vinstockarna planterades 1968 och den första årgången vin producerades 1972.

Inte nog med att Al och Boots Brounstein var först med att plantera Cabernet Sauvignon i Napa Valley, de var också en av de första som började göra vin uppe i bergen i Diamond Mountain. På den tiden låg alla andra vingårdar fortfarande nere i dalen, där det var varmare och enklare att odla. De var också absolut först med att låta växtplatsen ge sin karaktär till vinet mer än vinmakningen.

Al och Boots Brounstein märkte snabbt att de hade tre vingårdar med väldigt olika och distinkta jordmåner och mikroklimat, och ville precis som i Bourgogne låta vingården få all påverkan på vinet. Trots samma vinmakning, gav de olika jordmånerna ändå tydligt olika karaktär. Makarna Brounstein var också en av de första som namngav vinet efter vingårdarna.

Volcanic Hill är den varmaste vingården där jordmånen består av vulkanisk aska. Av de tre vinerna är detta det som har mest koncentration och fyllighet, och en lite solmognare karaktär. Red Rock Terrace har vulkanisk jordmån med inslag av lera, som ger vinet en lite rustikare karaktär. Gravelly Meadow är den svalaste vingården med jordmån bestående av stenig flodbottenbädd med inslag av lera. Vinerna härifrån blir stramare och med hög syra, friskhet och elegans.

Efter att Al och Boots Brounstein båda gått bort, såldes vineriet 2019 till familjen Rouzaud, som bland annat äger champagnehuset Louis Roederer.

Viner från Diamond Creek