Domaine Cheveau

Bourgogne, Frankrike

Domaine Cheveau grundades redan på 1950-talet av André Cheveau, som tillsammans med sin son Michael vidareutvecklade vingården till att producera kvalitetsviner. Idag drivs vineriet vidare av Michaels söner Nicolas och Julien Cheveau tillsammans med Juliens fru Aurélie.

Den 14 hektar stora vingården ligger i utkanten av byn Pouilly i hjärtat av appellationen Pouilly-Fuissé, som räknas som en av de finaste och mest kända appellationerna i Bourgogne. Vingården ligger vid den kända kalkstensbranten Roche de Soultre och jordmånen består av den klassiska burgundiska kalkstensjorden, där granitgrunden täcks av jord med hög kalkhalt, vilket ger utmärkta förutsättningar för att producera storslagna burgundiska Chardonnay-viner av högsta kvalitet. Av druvorna som växer vid Premier Cru-lägena intill Roche de Soultre gör Domaine Cheveau två Premier Cru-klassade viner, Pouilly-Fuissé Premier Cru aux Chailloux och Pouilly-Fuissé Premier Cru Pouilly.

År 2015 utökades vineriet till att även omfatta vinmark vid Beaujolais och Saint Amour, då Nicolas och Juliens farbror Gérard överlät all sin vinmark till brorsönerna. Sammanlagt omfattar nu Domaine Cheveau 20 hektar.

Alla druvor skördas för hand, och odlingen sker med stor respekt för miljön, helt utan kemikalier.

Viner från Domaine Cheveau