Domaine Guy Bocard

Bourgogne, Frankrike

Domaine Guy Bocard är en vinmakare med gamla anor i byn Meursault i Bourgougne. När Guy Bocard tog över de 5,8 hektar stora vingårdarna mitt i Mersault efter sin far och farfar i slutet av 1970-talet utvecklade han domänen genom att sköta allt arbete själv, från odlingen till tillverkningen av vinerna. Han började att odla vingårdarna ekologiskt, och höjde kvaliteten, med målet att göra klassiska, eleganta viner med mycket mineralitet och återhållsam fatstruktur.

År 2018 sålde dock Guy Bocard egendomen till Thomas de Richebourg, som kommer från en vinfamilj i Bordeaux och som förutom familjens vinegendom Château La Rose Pourret i Saint-Emilion, även äger en vinegendom i Bellet i Provence (Château de Crémat). Den nye ägaren har investerat stort i vineriet och lyft produktionen markant. Han började med att stoppa hela produktionen under tre år (2018-2021) för att koncentrera sig på vingårdarna och få så bra kvalitet på druvorna som möjligt. Även vineriet i sig har renoverats och moderniserats med nya ståltankar och ekfat.

Som vinmakare har man anlitat René Mora, som tidigare arbetat som lärling hos Guy Bocard mellan 1999 och 2010 och därefter hos Domaine Michelot i Meursault och Domaine Hubert Lamy i Saint-Aubin. René Mora är därför väl insatt i både vingårdarna och metoderna för vinframställningen. Man har även fortsatt det ekologiska arbetssättet och även utvecklat det vidare för att få en formell ekologisk certifiering.

Även om ambitionsnivån höjts betydligt för hela vintillverkningen, i allt från odling till framställning och buteljering, vill den nya ägaren bevara vinernas klassiska stil och respekt för de anrika vingårdarna, men göra dem något lättare och mer mineraliskt strama.

Viner från Domaine Guy Bocard