Peirano

Kalifornien, USA

Peirano är ett litet familjeägt vineri med gamla anor. Peiranos historia som amerikanska vinmakare startade redan år 1879 när Giacomo Peirano emigrerade från Genoa i Italien till San Francisco. Giacomo var tidigare druvodlare i Italien och efter att ha köpt land i Lodi, började Giacomo plantera medhavda sticklingar av italiensk Zinfandel som han hade med sig. Sedan dess har Peirano genomlidit både två världskrig, förbudstiden och den stora depressionen efter aktie-kraschen 1929, men är idag starkare än någonsin och drivs vidare av Lance Randolphe, som är fjärde generationen Peirano.

När Lance Randolphe tog över vineriet 1992 började han fokusera på att göra eleganta viner uteslutande från de egna vingårdarna där han kunde kontrollera kvaliteten på bästa sätt. Fortfarande används dock mycket av den gamla teknik som härstammar ända från Giacomo Peiranos tid.

Peirano producerar en massa olika viner, allt från Chardonnay och Muscat till Petit Sirah till Tempranillo, Cabernet Sauvignon och framförallt Zinfandel som härstammar från de sticklingar Giacomo tog med sig till Lodi i slutet av 1800-talet.