Tenuta Sette Cieli

Toscana, Italien

Vinmakarna Elena och Ambrogio på Tenuta Sette Cieli.

Tenuta Sette Cieli grundades 1998 av Erika Ratti, som vid ett besök några år tidigare i Castagneto Carducci blev förälskad i klimatet och den vackra kusten, och bestämde sig för att stanna och skapa en vinegendom med respekt för växtplatsen.

År 2001 planterades fyra hektar vingårdar på terrasser på 400 meters höjd över havet på kullarna norr om Castagneto Carducci, i Pian delle Vigne i Monteverdi Marittimo, och de efterföljande åren planterades ytterligare sex hektar. Totalt äger Sette Cieli idag 120 hektar mark, varav 15 hektar är planterade vingårdar med druvorna Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot och Malbec. Filosofin har alltid varit att producera rena, strama och traditionella Bolgheri-viner med respekt för växtplatsen och den traditionella vinmakningen.

Idag är det Erikas son Ambrogio Cremona Ratti som ansvarar för Sette Cieli, och som tillsammans med vinmakaren Elena Pozzolini producerar vinerna. De ursprungligen planterade Bordeaux-druvorna är fortsatt kärnan i vinodlingarna men 2016 planterades en hektar med Sangiovese som en liten utmaning och inspirerat av områdets särdrag.

Elena Pozzolini har stora vinmakarerfarenheter från Italien och bland annat Kalifornien, Australien och Argentina. Hon ses som en av de banbrytande kvinnorna som leder vinindustrin framåt, men är också väldigt mån om att följa den ursprungliga filosofin och att varje vin ska spegla omgivning och terroir tydligt.

Med de terrasserade vingårdarna och olika mikroklimat ger det en unik växtplats för de olika druvsorterna. Då vingårdarna ligger på toppen av berget ger det en mycket fin ventilation, som tillsammans med den fattiga jordmånen av sten, grus och lera ger vinerna en stramare stil. Vingårdarna odlas organiskt och helt för hand, där varje enskilt läge vinifieras separat.

År 2005 var premiärårgången av viner från Tenuta Sette Cieli och man producerar idag fyra viner med en årsproduktion av 90 000 flaskor. Tenuta Sette Cieli ses av många vinkännare som en kommande stjärna på vinmakarhimlen och deras viner är mycket omtalade i vinvärlden.

Viner från Teuta Sette Cieli