Provning med hyllade Languedoc-viner
Igår anordnade vi en exklusiv vinprovning där de tjugo deltagarna fick chansen att lysa upp en måndag i november genom att förflytta sig i sinnet till södra Frankrike och prova ljuvliga viner från vår vinmakare Cassagne et Vitailles.
Vindistriktet Languedoc-Roussillon i sydöstra Frankrike är ett av de mest spännande vinområdena i Frankrike just nu, där kvalitetsnivån har höjts betydligt de senaste åren och där utvecklingen mot modern vintillverkning går fort. En av de nya, ambitiösa producenterna som redan blivit hyllade världen över, är Cassagne et Vitailles, som grundades 2015 av barndomsvännerna Matthieu Rollin och Nicolas Seffusatti från Montpellier.

Under kvällen fick deltagarna prova åtta olika viner medan Margaux Dechoz från Cassagne et Vitailles berättade om vinerna och vinmakarna Matthieus och Nicolas ambition att producera modernt förstklassiga viner med en känsla för de gamla vingårdarnas unika egenskaper.
Efter att tillsammans ha byggt upp ett framgångsrikt vinföretag i Kina för import av franska viner, flyttade de hem till Languedoc för att fullfölja sin stora dröm att producera egna viner från sin hemtrakt. De började sin vinmakning med druvor från vingårdar från tre olika områden, men bestämde sig nästan omgående för att satsa på Terrasses de Larzac, som hade optimala förutsättningar för den sorts moderna, eleganta och terroir-drivna viner de ville göra. Terrasses de Larzac ligger på en platå med fint solläge men där det i princip alltid blåser friska vindar som ger druvorna en fin hög syra, men också möjliggör för druvorna att mogna länge utan risk för mögelangrepp. Sammanlagt har de idag knappt 10 hektar vingårdar, fördelat på tre lägen i Terrasses de Larzac. På dessa knappa 10 hektar vingårdar finns 10 olika jordmåner som sätter sin tydliga prägel på vinerna.

Provningen inleddes med Cassagne et Vitailles enda vita vin, 2024 Combarels Blanc. Detta vin görs på en druvblandning bestående av Chardonnay, Voigner och Grenache Blanc. Det speciella med vinet är att alla druvorna växer på samma vingårdsplot och skördas samtidigt. Efter skörden jäses de tre druvsorterna separat för att bibehålla sina olika personliga karaktärer, för att blandas efter ca åtta månaders lagring på gamla franska Bourgognefat.
Cassagne et Vitailles använder sig bara av gamla ekfat, för att inte låta faten ta för mycket plats. Deras filosofi för vinmakningen har stora influenser från Bourgogne och alla vinerna är s.k. single vineyard, dvs att alla druvor kommer från samma vingårdsplot. De benämner även sina viner efter just plotten så som man gör i Bourgogne.

Därefter prövades de två vinerna 2024 Combarels de l’Ombre och 2024 Combarels à la Lumiére mot varandra. Druvorna till dessa viner kommer från vingården Combarels som är belägen på en topp, där det på den norra sluttningen odlas Grenache och på den södra Syrah. De två Combarels-vinerna har olika blandningar av druvorna, där Combarels de l’Ombre har övervägande del Grenache (namnet betyder ”i skuggan” vilket syftar på att druvorna odlas på den norra delen av sluttningen) och Combarels à la Lumiére har övervägande del Syrah (namnet ”i ljuset” refererar till den soliga södra delen av sluttningen).
Näst på tur stod vinet 2022 Nimalaya. Detta vin görs enbart på druvsorten Carignan, vilket är väldigt ovanligt. Men på grund av vingårdens höga läge och de gamla vinstockarna (över 70 år gamla) blir det ett friskt, elegant vin med hög fruktighet och silkeslena tanniner. Efter skörden kyl-macereras druvorna för att bibehålla sin friskhet och för att dra ut den fina koncentration som de mycket gamla vinstockarna ger druvorna. Vinet får jäsa och lagras i tolv månader på ståltank. Tyvärr håller de gamla vinstockarna på att dö ut, så för varje år minskar antalet flaskor som kan produceras från vingården. Som mest har vingården gett 3 000 flaskor, men för varje år blir uttaget än mindre.

I nästa omgång provades de två vinerna 2022 Les Chausmes och 2019 Clas Mani mot varandra. Båda vinerna görs på en druvblandning bestående av Carignan, Grenache och Syrah. De olika druvorna jäses separat och blandas sedan för att lagras i två och ett halvt år på ekfat från Chassin i Bourgogne. Efter den långa lagringen på ekfat lagras vinet i ytterligare sex månader på cementfatet (”ägget”) på bilden för att finna sin rätta balans.
En utmärkande sak med dessa viner är att Syrah-druvorna inte är klonade, utan att de har odlats fram så att varje ympad druvstickling har sitt eget unika DNA. Detta ger större komplexitet till vinerna.

Avslutningsvis fick deltagarna njuta av något alldeles extra, nämligen 2022 Les Crouzets och 2022 Les Homs. Dessa viner görs i en extremt liten upplaga, endast runt 800 flaskor. De görs på enbart Grenache-druvor som kommer från de små vingårdarna som vinerna fått sina namn från. Vid blindtestning är det många som tror att dessa viner är Pinot Noir-viner från Bourgogne. Det som främst skiljer vinerna åt är jordmånen, där Les Crouzets har övervägande kalkstensjord medan Les Homs har en sandrik jordmån, samt lagringen. Les Crouzets lagras enbart på ståltank, medan Les Homs även lagras på cementfat.
Les Crouzets har en doft av rosor och kryddor och en blommig, komplex smak med en renhet och friskhet och en bra syra. Les Homs är något lättare och friskare, med doft och smak av jordgubbar och andra röda frukter.

Se vårt sortiment från Cassagne et Vitailles här: Viner från Cassagne et Vitailles