Fin artikel om Tenuta Sette Cieli i Livets Goda

”Stjärnan på kullarna” Tenuta Sette Cieli i fin artikel i senaste numret av Petit Livets Goda

I artikeln berättar Anders Enquist historien om hur Erika Ratti, dotter till 50-talets stora designikon Antonio Ratti, blev förälskad i klimatet och den vackra kusten, och bestämde sig för att stanna och skapa en vinegendom med respekt för växtplatsen. 1998 etablerade hon Tenuta Sette Cieli på kullarna norr om Castagneto Carducci i Bolgheri. Idag är det Erikas son Ambrogio Cremona Ratti som ansvarar för Sette Cieli, och som tillsammans med vinmakaren Elena Pozzolini producerar vinerna.

Elena Pozzolini ses som en av de banbrytande kvinnorna som leder vinindustrin framåt, men är också väldigt mån om att följa den ursprungliga filosofin och att varje vin ska spegla omgivning och terroir tydligt.

Livets Goda har också provat de tre senaste årgångarna av toppvinerna Indaco och Scipio, som får fina omdömen, och poängsättning mellan 93 och 96 för alla vinerna.

Indaco görs på de klassiska Bordeaux-druvorna Malbec, Cabernet Sauvignon och Merlot och är ett vin med elegant kraft och med ungdomlig bärig spänst. Enligt provningen har den till årgång 2018 tagit sig upp till en ny högre nivå sedan start och har ”en kontrastfull bärighet med cederdragen tobakshintad mörk dragning med plommon och mogna körsbär”.

Scipio görs på 100% Cabernet Franc och görs bara de bästa årgångarna. Druvorna skördas för hand från den organiska vingården på 400 meters höjd över havet och med en fattig jordmån av sten, grus och lera, vilket tillsammans med den fina ventilationen på toppen av berget ger vinet dess strama och eleganta stil. Vid provningen fick årgång 2019 hela 96 poäng och beskrevs som ”den mest eleganta och slitsiga årgången i vinets historia”. (Se Livets Goda för alla provningsnoteringar.)

Se hela vårt sortiment av viner här: Viner från Tenuta Sette Cieli