HATT et SÖNER ny producent

Champagnehuset HATT et SÖNER ny vinmakare i sortimentet

Vi är väldigt glada och stolta att kunna presentera en ny vinmakare i vårt sortiment – champagehuset HATT et SÖNER!

HATT et SÖNER är grundat av två familjer, den franska vinodlarfamiljen Vallois, som planterade sin första vinranka i Champagne 1865, och den svenska vinhandlarfamiljen Ruscon. Deras vägar korsades på en vinprovning 1982, då Joseph Ruscon fick upp ögonen för Vallois champagne, och en djup och långvarig vänskap uppstod mellan honom och Francois Vallois. En vänskap som utökades till att omfatta båda familjerna och som kom att leda till att de grundade champagnehuset HATT et SÖNER. Företagets nuvarande VD, Kristofer Ruscon, är barnbarn till Joseph och har skapat champagnehuset tillsammans med ett antal svenska investerare och vinmakaren Céline Vallois, som är Francois dotter.

Namnet HATT i HATT et SÖNER kommer från de hattfabriker som familjen Ruscon ägde under 1800-talet. Namnet SÖNER kommer av att det är tre generationer från familjen Ruscon sedan Joseph Ruscon upptäckte vinodlarfamiljen Vallois champagne. Josephs son Michal gifte sig med svenska Christina, och fick i sin tur sonen Kristofer, vilket blev den svenska kopplingen till champagnehuset.

Vinproduktionen ligger i Bergères-lès-Vertus i södra Champagne, och alla druvor kommer uteslutande från Grand Cru och Premiere Cru vingårdar i Côte des Blancs. HATT et SÖNER producerar ca 35 000 flaskor champagne per år.

Under november kommer vi att få in dessa viner i vårt sortiment:

2016 Quattuor Blanc de Blancs

En champagne gjord på 100% Chardonnay från Le Mesnil, Oger, Vertus och Bergères-lès-Vertus, med en dosage om 5g socker. Vinet lagras i ståltank innan champagnemetoden utan malolaktisk jäsning, sedan fyra år på jästfällningen.

2017 Brut Rosé

Denna roséchampagne görs på 85% Chardonnay och 15% Pinot Noir, med en dosage om 10g socker. Chardonnay-druvorna lagras på ståltank, medan Pinot Noir-druvorna ligger på franska ekfat, därefter lagras vinet fyra år på jästfällningen.

2016 Les Matines Blanc de Blancs Extra Brut

En champagne som görs på 100% Chardonnay från gamla stockar från Bergères-lès-Vertus med en dosage om 0g socker. Vinet lagras i ståltank innan champagnemetoden utan malolaktisk jäsning, sedan 3,5 år på jästfällningen.

2012 Dignitas Blanc de Blancs Le Grand-Père

En champagne gjord på 100 % Chardonnay från Oger och Vertus, med en dosage om 6g socker. Vinet genomgår delvis malolaktisk jäsning och lagras 9 år på jästfällningen.

2013 Omnes Blanc de Blancs

Denn champagne görs på 100% Chardonnay från vingården Les Falloises i Bergères-lès-Vertus med en dosage om 3 g socker. Hälften av vinet lagras på ståltank och hälften på franska ekfat, därefter 6 år på jästfällningen sedan 3 år på flaska.

Mer information om vinerna kommer så fort de finns tillgängliga att beställa i sortimentet nästa månad!