Vingårdsbesök hos Veyder Malberg

Vinresa till Wachau

För två veckor sedan besökte vi vår vinmakare Peter Veyder Malberg i Wachau, som anses vara det bästa området i Österrike för vita viner. Vinodlingarna ligger i fullt söderläge på de branta bergssluttningarna längs med floden Donau. De flesta vingårdar är uppbyggda på terrasser för att hålla jorden och vinrankorna uppe. Veyder Malbergs vingårdar ligger vid staden Spitz, i den västra och svalaste delen av Wachau.

 

Peter Veyder Malberg är uppväxt i Salzburg och utbildade sig inom PR. Men när hans vinintresse växte och drömmen att själv producera vin blev för stor, började han resa och arbeta gratis världen över för att lära sig göra vin. Han arbetade med vinmakning i bland annat Kalifornien, Italien och Nya Zeeland, men 1993 återvände han till Österrike för att börja arbeta hos en mycket stor producent, där han kom att stanna i 14 år. Under dessa år arbetade han mycket med att ändra odlingssättet till ekologiskt och biodynamiskt, för att förbättra druvorna. År 2006 köpte sedan Peter sin egen vinmark och kunde äntligen börja förvekliga sin dröm.

Anledning till att Peter köpte vinmark just i Spitz, var att han ville ha terrasserad mark som inte tidigare förstörts av traktorer utan där jordmånen hade kvar så mycket liv som möjligt. Allt arbete i Peters vingårdar görs för hand och för att plöja använder han två hästar. Han äger idag 5,5 hektar vinmark och producerar 20-30 000 flaskor per år beroende på årgången. All vinmark är biodynamisk och han vill att växtplatsen ska ge vinet sin tydliga karaktär, dvs samma filosofi kring terroir som i Bourgogne. Han låter inte sockerhalten i druvorna avgöra skörden och stilen på vinet utan gör torra eleganta viner med låg alkoholhalt och ren friskhet. Samtliga viner jäser på ståltank för att sedan lagras ca 12-15 månader på österrikiska ekfat från Stockinger.

Efter rundvandring i vingårdarna fick vi äran att besöka vineriet och prova alla viner. Peter har mycket sällan provningar, då efterfrågan är så stor. Trots den stora efterfrågan kan dock Peter inte tänka sig att öka produktionen, då han är nöjd med sitt liv med lagom mycket arbete där han kan fokusera helt på att göra så bra vin som möjligt.

Se hela vårt sortiment från Veyder Malberg här: Viner från Veyder Malberg