Château Fontenil

Bordeaux, Frankrike

Dany och Michel Rolland är sedan decennier världens mest ansedda och kända oenologer och vinkonsulter, s k ”Flying Winemakers”. De bistår med sin expertis till vinmakare runt om i hela världen för att tillsammans med dem skapa viner av absolut högsta kvalitet, oftast med en tydlig Bordeaux-influerad stil med mycket frukt och ekfat.

Château Fontenil är familjens egna egendom i Fronsac där de sedan 1986 både bor och producerar små volymer av sitt eget vin tillsammans med sina döttrar Marie och Stephanie. Den mer än 60 år gamla vingården har blivit deras hjärtebarn där familjen tillsammans med sina medarbetare får leva ut sin kreativitet och sitt fulla register från vingårdsarbete till vinmakning.

Fronsac är inte ett av de allra noblaste områdena i Bordeaux, men med dessa personer bakom och de fantastiska gamla vingårdarna producerar familjen Rolland magiska viner.

På Château Fontenil experimenterar Dany och Michel Rolland både med arbetssätt och druvblandningar. T.ex. skapades deras vin Le Defi de Fontenil efter ett försök år 2000 att täcka över en liten del av sin vingård för att inte få ner regn i jorden inför skörden, och därigenom få mer koncentrerade Merlot-druvor. De har även tagit fram ett vitt Bordeaux-vin genom att kombinera sin favoritdruva Chardonnay med klassiska Bordeaux-druvor som Sauvignon Blanc, Sémillon, Sauvignon Gris och Muscadelle.

Förutom Château Fontenil, står familjen Rolland även bakom Bodega Rolland i Argentina.

Viner från Château Fontenil