HATT et SÖNER

Champagne, Frankrike

HATT et SÖNER är grundat av två familjer, den franska vinodlarfamiljen Vallois, som planterade sin första vinranka i Champagne 1865, och den svenska vinhandlarfamiljen Ruscon. Deras vägar korsades på en vinprovning 1982, då Joseph Ruscon fick upp ögonen för Vallois champagne, och en djup och långvarig vänskap uppstod mellan honom och Francois Vallois. En vänskap som utökades till att omfatta båda familjerna och som kom att leda till att de grundade champagnehuset HATT et SÖNER. Företagets nuvarande VD, Kristofer Ruscon, är barnbarn till Joseph och har skapat champagnehuset tillsammans med ett antal svenska investerare och vinmakaren Céline Vallois, som är Francois dotter.

Namnet HATT i HATT et SÖNER kommer från de hattfabriker som familjen Ruscon ägde under 1800-talet. Namnet SÖNER kommer av att det är tre generationer från familjen Ruscon sedan Joseph Ruscon upptäckte vinodlarfamiljen Vallois champagne. Josephs son Michal gifte sig med svenska Christina, och fick i sin tur sonen Kristofer, vilket blev den svenska kopplingen till champagnehuset.

HATT et SÖNER producerar ca 35 000 flaskor champagne per år. Vinproduktionen ligger i Bergères-lès-Vertus i södra Champagne, och alla druvor kommer uteslutande från Grand Cru och Premiere Cru vingårdar i Côte des Blancs.

Viner från HATT et SÖNER