Vinmakarmiddag med Rose & Arrow
En vin- och matupplevelser utöver det vanliga! Igår fick 9 deltagare möjlighet att prova äldre årgångar av de exceptionella Pinot Noir-vinerna från Rose & Arrow tillsammans med en speciakomponerad meny av Kent Hammarsten på Studio Nian.
Kvällen inleddes med en passande välkomstdryck i form av 2017 Flying Goat Bubbles Rosé som också den är gjord på Pinot Noir-druvor.
Medan Johan Lagergren berättade om det storslagna projektet bakom Rose & Arrow fick deltagarna dofta och smaka på två av de sammanlagt åtta vinerna som serverades under kvällen.
Rose & Arrow är ett ambitiöst vinprojekt i Willamette Valley i Oregon som grundats av Louis Michel Liger-Belair Vosne-Romanée från den legendariska producenten Domaine du Comte Lige-Belair i Bourgogne och den nu tyvärr bortgångne Mark Talov från Evening Land. I projektet har även geologen Simon Litter varit stor bidragare med sin kartläggning av vinmarken på mikronivå för att hitta vingårdslotter med den största potentialen att skapa exceptionella och uttrycksfulla viner. Simon Litters kunskaper förvaltas nu vidare av vinmakaren Felipe Ramirez, med ambitionen att skapa Pinot Noir-viner i världsklass som tydligt definieras av sin växtplats och som har en stram och elegant burgundisk stil utan den alltför yppiga frukt som många amerikanska Pinot Noir-viner typiskt sett har.
Varje vingård delas in i små, små lotter (som ibland bara består av några vinrankor) utifrån de noggrant kartlagda jordmånerna. Vinerna som görs har inofficiellt tre olika kvalitetsnivåer, lite motsvarande Bourgognes nivåer med Bourgogne, Premier Cru och Grand Cru, även om Rose & Arrow inte längre uttryckligen anger detta på sina viner. Den första nivån består av vin från en viss vingård, andra nivån från en mindre vingårdslott inom vingården och den tredje nivån av vissa exceptionella vingårdslotter.
Vinprovningen inleddes med två viner från olika vingårdar, 2018 Amity Hills från Eola-Amity Hills och 2018 Worden Hill från Worden Hill. Till det serverades en tartar på fjällko med kapris och riven ost.
Trots att dessa två vingårdar ligger nära varandra är jordmånen dem sinsemellan väldigt olika. Worden Hill har en röd järnoxidrik vulkanisk jordmån som påminner om jordarna i Vosne-Romanée, medan Eola-Amity Hills har en stenig ljus vulkanisk jord utan röda inslag från järnoxid. Denna skillnad märktes tydligt i vinerna, där 2018 Worden Hill hade en tydligare fruktighet, nästan syltighet, från den rika vulkanjorden, i motsats till den mer strama jordigheten i vinet 2018 Amity Hills. Båda vinerna var dock magiskt goda, välbalanserade och med rödfruktiga toner som matchade fjällko-tartaren perfekt.
Till den andra rätten, som bestod av anka med körsbär och kryddsky, serverades två årgångar av samma vin, nämligen 2018 respektive 2021 Hopewell Hills. Detta vin görs på druvor från en vingårdslott på vingården Eola-Amity Hills, dvs vingården med den mest steniga jordmånen, men från utvalda vinrankor i nivån som motsvarar Premier Cru i Bourgogne. Det lite äldre vinet hade en fantastisk doft av läder och röda bär, men gav fortfarande ett ungdomligt intryck som gjorde att många av deltagarna upplevde den yngre årgången som äldre med sin djupa fruktighet, intensitet och subtila hint av balsam som förstärktes av ankans sötma och kryddighet.
De sista fyra vinerna var alla av den högsta nivån, motsvarande Grand Cru i Bourgogne, med viner från verkligt exceptionella mikrolotter. Till den tredje rätten bestående av entrecote med vitlökssmör och vintergrönt serverades två årgångar av vinet Gathered Stones. Som hörs på namnet ligger denna vingårdslott på den steniga vingården Eola-Amity Hills. Den steniga, magra jordmånen gör att vinrankornas rötter måste söka sig djupt ner och får då med sig mycket smak och energi från marken till druvorna, vilket tydligt märktes i vinernas steniga, nästan saltlika, mineraliteten och höga syra. Fantastiska viner med otroligt intensitet, men ändå fin mjukhet och elegans. Även här var det många av deltagarna som upplevde att årgång 2021 kändes som den äldre av de två.
Kvällen avslutades med en ostservering med danska ostar till viner av Grand Cru-nivå från två olika vingårdar. Vinet 2018 Red Dust kommer från en mikrolott på vingården Worden Hill med, som namnet avslöjar, en röd vulkanisk jordmån rik på järnoxidrik. Vinet 2018 Stonecreek kommer däremot från en liten lott på den steniga vingården Eola-Amity Hills. Det som de båda vingårdslotterna har gemensamt är att de innehåller lavaströmmar som bildat gasbubblor som ger extra skjuts till rötterna och som går ut i druvorna. Båda dessa viner räknas därför som de absolut bästa av Rose & Arrows högkvalitativa produktion.
2018 Red Dust hade en otrolig intensitet, med lång eftersmak, men en yppighet och djup rödfruktighet som mjukade upp den strama elegansen väldigt fint. 2018 Stonecreek är kanske den allra mest eleganta och svala av Rose & Arrows viner och hade en syrlig fruktighet, toner av mörka körsbär och tydlig mineralitet. En perfekt kombination av kraft och elegans, vilket nog kan sammanfatta hela kvällen.
Rose & Arrows produktion är extremt liten, men vi har ett antal viner av den senaste årgången, 2021, kvar i lager för beställning. Se alla viner här: Viner från Rose & Arrow