2020 Vino Nobile di Montepulciano lovordas på Vinlegender
En av våra senaste sortimentsnyheter är Sangiovese-vinerna från Bindella i Montepulciano, som nästan direkt uppmärksammades av vinsajten Vinlegender och blev utsett till veckans vin!
Michel Jamais som driver Vinlegender berättar i artikeln om sina upplevelser från vinresor i Toscana, utvecklingen av Sangiovese-vinerna, varför vinsorten ändrat namn från Vino Rosso di Montepulciano till Vino Nobile di Montepulciano och skillnaden mellan detta vin och Montepulciano d’Abruzzo-viner.
Familjen Bindella har varit i vinbranschen sedan början av 1900-talet, och äger sedan 1983 vingården Tenuta Vallocaia i Montepulciano där de lever ut sin passion för italienska viner. Vinerna görs med stor respekt för regionens historia och naturen, men ändå med modern känsla med en sofistikerad, elegant stil.
Vinet 2020 Bindella Vino Nobile i Montepulciano har gjorts med cirka 85 procent Prugnolo Gentile (det lokala namnet på Sangiovese-druvan) och 15 procent Canaiolo Nero och Mammolo från Bindellas tre olika vingårdar. Jäsningen har skett i ståltankar och därefter har vinet lagrats i drygt 20 månader (regelverket säger minst tolv månader) i stora ekfat.
Michel Jamais beskriver vinet med de här hyllande orden:
”Det har en läckert ren, medelstor och fin solmogen mörk körsbärsfrukt med ett uns av ekfatskaraktär (mer ceder än vanilj) i en stil som både bjuder på druvsort och modernism. I smaken röjer den syrliga körsbärsfrukten och kännbart ungdomliga men ändå fint avvägda tanninstrukturen att det är Prugnolo Gentile som har byggt vinet. Frukten är annars identisk med som doften lockat med och balansen fin med en nästan kolaliknande mjuk känsla i mellansmaken.”
Läs hela artikeln (som är öppen för alla att läsa, inte bara medlemmar), här: 2020 Vino Nobile di Montepulciano
Och om du vill beställa vinet, eller några av våra andra viner från Bindella, kan du göra det här: Viner från Bindella