Champagnemiddag med Frerejean Frères
Vilken kväll! Gårdagens champagnemiddag var verkligen en magisk kombination av fantastiska champagner från Frerejean Frères, underbar mat av mästerkocken Jimmi Eriksson och inspirerande diskussioner!
Kvällen började med ett glas Grande Réserve Brut i köket samtidigt som Jimmi Eriksson bjöd på vackra och fantastiskt goda välkomstsnacks.
Jimmi Eriksson är en av Sveriges främsta kockar, som bland annat vunnit Årets Kock, tävlat i Bocuse d’Or, varit lagkapten för det svenska Kocklandslaget och ansvarat för Nobelmiddagen. Sedan årsskiftet har han också öppnat den vackra studion på Södermalm för kulinariska upplevelser som vi fick njuta av igår.
Middagen inleddes med ett glas Blanc de Blancs Premier Cru, samtidigt som Charles Bonnay från Frerejean Frères berättade om champagnehusets och ägarfamiljen Frerejean-Taittingers spännande historia.
Familjen Frerejean-Taittinger var en av de fem familjer som tidigare ägde champagnehuset Taittinger och en av de utvalda leverantörerna till Napoleon. När de år 2005 sålde Taittinger för att istället skapa sitt eget champagnehus behöll de många av traditionerna och fortsatte att producera flera av sina champagner i Napoleons anda. Av den anledningen återfinns kanonerna i familjens emblem, och namnen på utvalda viner har kopplingar till Napoleon med familjens godkännande.
I år firar champagnehuset 20 år och har i samband med det har man uppdaterat den grafiska profilen och bland annat gjort om etiketterna något. De nya etiketterna har symboler för lagringstid i form av en måne, där nymåne betyder 4 års lagringstid, halvmåne 5 år och fullmåne 8-10 års lagring. Etiketterna har även en karta över Avize i Côte des Blancs som visar vingårdens läge.
Som förrätt serverades vit sparris med löjrom tillsammans med de två årgångarna 2012 och 2013 av Cuvée des Hussards Premier Cru.
Cuvée des Hussards görs på 85% Chardonnay och 15% Pinot Noir. Det lagras lång tid på jästfällningen, vilket i kombination med låg dosage resulterar i en rik champagne med fokus på gastronomi. 2013 var fortfarande något ung och sluten, men öppnade upp sig allt eftersom. Denna champagne har finstämda toner av citron, äppelkompott och lätt rostad brioche, med hög syra, som passade perfekt till sparrisen.
För årgång 2012 av Cuvée des Hussards gjordes även en variant, Immergée, där flaskorna lagrades på 60 meters djup i Atlanten, utanför ön Ouessant, i 12 månader. Denna klassiska metod ger en perfekt kombination av konstant mörker, en stabil och sval temperatur och optimalt lufttryck som ger exceptionella champagner. (Denna variant har vi tyvärr inte i vårt sortiment, men om någon är intresserad kan vi säkert ordna en specialbeställning!)
Huvudrätten bestod av bakad torskrygg med murklor, grön sparris, sommartryffel och mild kycklingsky.
Till det serverades VV26 Blanc de Blancs Grand Cru och Blanc de Blancs Grand Cru Extra Brut Anniversary Magnum, som tagits fram till 20-årsfirandet.
VV26 görs på 100% Chardonnay-druvor från Grand Cru-vingårdarna Cramant och Avize i Côte des Blancs. 90% av druvorna kommer från den vingård i Cramant som planterades redan år 1926, och de övriga 10% kommer från gamla vinstockar i Avize. Det för-lagras 8 månader på fat från Argonne, för att sedan lagras 8 år på jästfällningen. Doften har en tydlig ekfatskaraktär med inslag av höstäpplen och kanderad citron. Smaken är bred och fyllig, klassisk vit Bourgogne i stilen, samtidigt som den har en hög, frisk syra, som gör att vinet får en väldigt balanserad struktur som passade perfekt till den härligt mustiga torskrätten.
Som avslutning serverades en gudomlig rabarberdessert med svenska jordgubbar, vit choklad och rosenvatten.
Till den rosafärgade efterrätten med rosvatten serverades mycket passande Rosé Premier Cru. Denna roséchampagne görs på 60% Chardonnay och 40% Pinot Noir (varav 15% är rött vin). Vinet har en lätt rödrosa färg och små, fina bubblor. Doften är välbalanserad med en härlig bärighet av röda bär som hallon och smultron. Tack vare den stora andelen Chardonnay har vinet hög syra och en avrundad bärighet med friskt avslut.
Tack Charles Bonnay, Jimmi Eriksson och alla deltagare för en kväll vi sent kommer att glömma! Och tack till Alexander Wiberg för de fina fotona!
Se hela vårt sortiment av Frerejean Frères magiska champagner här: Vin från Frerejean Frères