Fin artikel om Dominio de Atauta i Vinlegender

Mycket läsvärd artikel om Dominio de Atauta och Ribera del Duero

För er som är medlemmar i Vinlegender kan vi tipsa om en väldigt fin artikel om en av våra nya vinmakare, Dominio de Atauta i Ribera del Duero. I artikeln berättar Michel Jamais inte bara om vinmakaren utan även om utvecklingen av vindistriktet, som trots sin endast 18-åriga status som officiellt distrikt (Denominación Origen, DO) har en lång vinmakar-historia där den mest klassiska producenten, Bodegas Vega Sicilia, daterar sig tillbaka till 1864.

Att vinodlingen i Ribera del Duero är äldre märks på flera håll i vingårdar med riktigt gamla stockar, såsom t.ex. för Dominio de Atauta där stockarna daterar sig tillbaka till 1900-talets början, och vissa gårdar ända till 1860-talet. Området runt byn Atauta är också ett av de få områden i världen som inte drabbats av vinlusen Phylloxera och på de äldre vingårdslotterna är vinrankorna till och med o-ympade och växer på egna rötter (istället för att vara omplanterade med den amerikanska rotstock vi ser i övriga världen).

Läs hela artikeln här: Fyra viner från Dominio de Atauta

Artikeln innehåller även Michel Jamais provningsnoteringar och poängsättningar för vinerna 2019 Parada de Atauta (92 p), 2019 Dominio de Atauta (94 p), 2019 La Celestina Crianza (89 p) och 2019 La Celestina Vendimia Seleccionada (89 p).

La Celestina är ett separat vinmärke från vinmakaren Dominio de Atauta, då man ville göra ett vin i mer klassisk Ribera del Duero-stil. Alla vinerna från Dominio de Atauta och La Celestina finns i vårt sortiment för omgående beställning med hemleverans: Viner från Dominio de Atauta