Fina omdömen om Cassagne et Vitailles viner

Cassagne et Vitailles viner lovordas av Vinlegender

”Nio underbara viner” är rubriken på Vinlegenders artikel om Cassagne et Vitailles viner. Michel Jamais, som driver Vinlegender, berättar i artikeln om den makalösa kvalitetsresa som vinregionen Languedoc har gjort sedan slutet av 1990-talet från volymproduktion av enkla viner till småskaligt odlade och producerade viner av absolut högsta klass, där Cassagne et Vitailles hör till de nya stjärnorna.

Cassagne et Vitailles grundades 2015 av vännerna Nicolas Seffusatti och Matthieu Rollin som återvände till sina hemtrakter i Terrasses du Larzac efter en framgångsrik karriär som vinimportörer i Kina. Allt sedan starten har de haft stora ambitioner och en vision om att producera förstklassiga viner från gamla vinstockar med de klassiska druvsorterna och med stor känsla för sina ursprung i Languedoc. Vinifieringen är inspirerad av Bourgogne, med så skonsam extraktion som möjligt. För lagring använder man sig av ståltankar, cementtankar och ekfat och faten kommer från tunnbindare i Bourgogne och andelen ny ek är liten.

I artikeln förklarar Matthieu Rollin att ”Grenache är i många avseenden ganska lik Pinot Noir och när man provar våra viner med Grenache ser man just den likheten, därför brukar vi säga att Grenache är södra Frankrikes svar på Pinot Noir”.

Michel Jamais beskriver vinerna som ”karaktärsfulla och klassiskt eleganta till struktur, men läckert parfymerade och verkligen inbjudande. Dessutom är priserna generellt sett allt från väldigt attraktiva till absolut fyndmässiga.”

Artikeln innehåller även Michel Jamais provningsnoteringar och poängsättningar för vinerna:

2022 Combarels Blanc / 89 p
2021 Combarels de l’Ombre / 90 p
2021 Combarels à la Lumière / 91 p
2021 Nimalaya Vieux Carignan / 93 p
2021 Les Chausmes / 93 p
2021 Clas Mani / 95 p
2021 Les Crouzets / 97
2021 Les Homs / 96 p
2021 Les Celis / 95 p

Läs hela artikeln här (för medlemmar): Nio underbara viner från Cassagne et Vitailles

Cassagne et Vitailles viner har även lovordats av många andra vinkännare, såsom t.ex. den inflytelserika vinsajten JamesSuckling.com som tipsat om att man bör köpa på sig deras viner omgående, innan fler upptäcker dem och priset och efterfrågan går upp.

Stort grattis säger vi till Matthieu och Nicolas och känner oss glada och stolta att få vara importör av deras fantastiska viner för den svenska marknaden!

Och vill du beställa vinerna och prova själv, så hittar du dem här: Viner från Cassagne et Vitailles