Barolo Girls Caterina Burzi i Wine Table

Fin artikel om vinmakaren Caterina Burzi

I artikeln Barolo Girls – framtiden i Piemonte är kvinnlig berättar vinskribenten och chefsredaktören Pär Strömberg på Wine Table om hur det kom sig att Caterina Burzi inte blev advokat som föräldrarna ville utan istället blev vinodlare tillsammans med sin bror Alberto.

Vingårdar och vin har varit en del av Caterinas familj i generationer, då familjen i sin ägo haft en av de bästa vingårdarna i La Morra, mitt i vindistriktet Barolo i Piemonte. Som barn var Caterina med i vingårdarna tillsammans med sina bröder och morföräldrar men lockades aldrig av det. Först efter universitetet väcktes hennes intresse för vin och hon började arbeta som försäljare i en vinbutik i byn Neive under veckorna och på ett vineri, Poderi e Cantine Oddero, under helgerna. Samtidigt såg hon sin bror Alberto, som hade börjat göra vin år 2012, kämpa med att hantera alla uppgifter som yrket vinmakare innebär, och började gradvis bli allt mer involverad i hans arbete på familjevingårdarna.

Vinmakningen i Piemonte var länge en mansdominerad värld, men numera har fler och fler kvinnor tagit över sina familjeegendomar i takt med att vinnäringen utvecklats och skapat efterfrågan över hela världen. I byn La Morra är det idag hela 90 procent av vinproducenterna som drivs av kvinnor.

Läs hela artikeln där Caterina berättar om de utmaningar hon stött på, hur hennes arbete ser ut både på och utanför vingården och vinkällaren, hennes förebilder bland kvinnliga vinmakare m.m. här: Barolo Girls Caterina Burzi

Och vill du beställa några av Burzis fantasiska viner kan du göra det här: Viner från Burzi