Italienska viner

Våra fantastiska italienska viner och vinmakare

Italien är ett av de största och äldsta vinländerna i världen, och tävlar med Frankrike om att producera mest kvalitetsvin. Italienska viner klassificeras efter ursprung, där de två enklaste klasserna heter VdT (Vino da Tavola)och IGT (Indicazione Geografica Tipica). För att ett vin ska klassificeras som de högsta kvalitetsnivåerna DOC respektive DOCG gäller strikta krav på geografiskt ursprung, uttag och framställning.

I vårt sortiment har vi några riktiga toppviner från Italien som görs av våra småskaliga italienska vinmakare i Piemonte och Toscana, som vi gärna vill berätta mer om. Gemensamt för dem alla är passionen och drivet att skapa viner av högsta kvalitet med respekt för växtplatsen och den traditionella vinmakningen, men med moderna inslag. Se hela vårt utbud av italienska viner i sortimentet här: Vin från Italien

Våra viner från Piemonte

Karta över vindistriktet Piemonte i Italien.Piemonte i norra Italien är en av Italiens största och mest kända vinregioner, med viner som Barolo, Barbaresco, Barbera och Dolcetto. Mer än hälften av dess 70 000 hektar vingårdar har beteckningen DOC, och regionen är något av ett paradis för den vin- och matintresserade.

Från flygplatsen i Milano tar det bara 1,5 timme med bil att ta sig till de pittoreska små byarna Barolo, Monforte d’Alba, Castiglione Faletto och La Morra, och därifrån bara 20 minuter till Alba – ett ortsnamn som väl får alla gourmander att tänka på tryffel.

Charmiga La Morra är den högst belägna av byarna med en storslagen vy över hela dalgången. Byn ligger precis vid det berömda vindistriktet Lange, där några av Italiens bästa rödviner, t.ex. Barolo, produceras.

Här har vår vinproducent Burzi sina vingårdar.

Caterina Burzi på vingården Capalot vid La Morra.

Burzi drivs av syskonen Alberto och Caterina Burzi. De fick ärva mark i La Morra av sina morföräldrar som unga och beslöt sig för att börja göra sitt eget vin istället för att sälja druvorna från vingårdarna till andra producenter. Deras äldsta och bästa vingård Capalot har vinstockar som är hela 80-100 år gamla. Alberto och Caterina har som ledstjärna att göra traditionella viner från trakten med moderna inslag, men alltid med stor respekt för morföräldrarna och för regionens långa tradition av högklassig vintillverkning.

Läs mer om vinmakaren här: Burzi

Läs även vårt resereportage från vårt senaste besök i La Morra här: Resa till Piemonte

I vårt sortiment har vi flera årgångar och varianter av Burzi Barolo Capalot, Burzi Barbera D’Alba Plaustra och Burzi Langhe Nebbiolo, samt den enda årgången av Burzi Dolcetto som hittills har tillverkats, se alla viner här: Viner från Burzi

Barbaresco-pionjären Ugo Lequio och Johan Lagergren från Fine Wine Service.

Ugo Lequio var en av de första att börja tillverka kvalitetsviner i Piemonte på 1970- och 80-talet. Han är en riktigt Barbaresco-pionjär som varit med och byggt upp det fina rykte regionen har idag. Han äger inga egna vingårdar, men hyr sex hektar på livstid som är belägna mitt i den bästa delen av den mycket välkända vingården Gallina. De viner han tillverkar är klassiskt eleganta, där filosofin är att bibehålla friskheten i vinerna genom kortare macceration för att låta jordmånen få sätta en tydlig prägel.

Läs mer om vinmakaren här: Ugo Lequio

I vårt sortiment har vi flera årgångar av Ugo Lequio Barbaresco Gallina och Ugo Lequio Barbaresco Gallina Riserva samt Ugo Lequio Langhe Nebbiolo, se alla viner här: Viner från Ugo Lequio

Den norskägda vingården Cascina del Rosone ligger på en höjd i Agliano Terme i Asti i hjärtat av Piemonte, omgärdat av anrika vingårdar och med utsikt över det storslagna norditalienska landskapet. Delar av vingården har vinstockar som planterades redan år 1928, och som alltså är över 90 år gamla. Man fokuserar enbart på att göra vin av Barbera-druvor, då vingårdarnas höga läge i kombination med jordmånen, de fina solförhållandena och den friska vinden ger perfekta förutsättningar för att skapa Barbera-viner av högsta kvalitet.

Läs mer om vinmakaren här: Cascina del Rosone

Se vårt sortiment av Cascina del Rosones Barbera-viner här: Viner från Cascina del Rosone

Våra viner från Toscana

Karta över vindistriktet Toscana i Italien.Om Piemonte anses som Italiens bästa vinregionen, så är nog ändå Toscana den mest kända, med sju av Italiens DOCG-distrikt och närmare 40 stycken DOC. I regionen tillverkas främst röda viner, med Chianti och Chianti Classico som de mest spridda över världen, och med Brunello di Montalcino som det bästa. Övriga DOCG-klassade viner är Carmignano, Morellino di Scansano, Vernaccia di San Gimignano och Vino Nobile di Montepulciano. Därutöver finns de omtalade ”Supertoscanarna” (Super Tuscans) som trots sin höga kvalitet endast klassas som Vino da Tavola (VdT) då de inte följer DOC-reglerna om vilka druvor som ska ingå utan är vin med tydliga Bordeauxvibbar som görs på internationella druvor som Cabernet Sauvignon och Merlot.

Druvan som de flesta förknippar med regionen är Sangiovese (samt den lokala klonen Brunello som bara finns i Montalcino, som betyder ”den lilla bruna” eller “den lilla mörka” på grund av den lätt rostbruna färg som vinerna får).

I den nordöstra delen av Toscana har vår vinmakare Cerbaiona sin mytomspunna vingård.

Cerbaiona Brunello di Montalcino, Casaglia och VDT från Fine Wine Services sortiment.

Vinmakaren Cerbaiona är en av de legendariska kultproducenterna i Montalcino. Vingården i nordöstra Montalcino köptes på 1970-talet av en pensionerad flygkapten vars viner snabbt blev kända och uppskattade pga den unika jordmånen galestro blandad med sand. Idag drivs vineriet av Matthew Fioretti som moderniserat produktionen, men utan att göra avkall på den klassiska Brunello-stilen.

Läs mer om vinmakaren här: Cerbaiona

I vårt sortiment har vi Cerbaiona Brunello di Montalcino, M.L. Fioretti Casaglia och Cerbaiona VDT, se alla viner här: Viner från Cerbaiona

Tenuta Sette Cielie Vineyards in Bolgheri, Toscana

Vinmakaren Tenuta Sette Cieli har sina vingårdar i Bolgheri, på kullarna norr om Castagneto Carducci, i Pian delle Vigne i Monteverdi Marittimo, vid kusten mot Medelhavet söder om Pisa. Vingården ligger på toppen av berget med en karg jordmån av sten, grus och lera som ger vinerna sin strama stil. Som Livets Goda beskriver vinerna handlar det om ”elegant uttrycksfulla viner med precision i passion och känsla. Närvaron av ursprunget i vinerna är smått fantastiskt och det råder en ödmjuk kraft i Sette Cielis viner.” Vingården anlades år 1998 av Erika Ratti, med 2005 som premiärårgången av viner. Idag drivs vineriet av Erikas son Ambrogio Cremona Ratti, men filosifin är densamma: att producera rena, strama och traditionella Bolgheriviner med respekt för växtplatsen och den traditionella vinmakningen.

Läs mer om vinmakaren här: Tenuta Sette Cieli

I vårt sortiment har vi Tenuta Sette Cieli Scipio, Indaco, Yantra och Noi 4, se alla viner här: Viner från Tenuta Sette Cieli

Läs även Livets Goda reportage ”Sette Cielie – Med ett pulserande hjärta i terroiren” här: Petit Livets Goda nr 147 2021