Ugo Lequio

Piemonte, Italien

Ugo Lequio är en riktig Barbaresco-pionjär som genom sitt fokus på kvalitet istället för kvantitet haft stor betydelse för Piemontes vinkultur och det fina rykte som regionen har idag. Han var en av de första som på 1970- och 80-talet började producera kvalitetsviner i Piemonte med en fin balans mellan tradition och nytänkande.

Hans filosofi för vinmakningen är vinet tydligt ska präglas av jordmånen och att det ska få ta den tid som krävs innan det släpps till försäljning. Ugo Lequio lagrar därför sina viner betydligt längre än vad som krävs enligt klassificerings-reglerna och gör inget för att påverka vinets naturliga alkoholhalt.

Ugo Lequio äger inga egna vingårdar, men har ett livslångt kontrakt på vingården Cascina Nuova, som består av 6 fantastiska hektar mitt i den bästa delen av den kända vingården Gallina i Neive. Denne historiska vingård ligger på den solnedgångs-belysta sluttningen i Gallina som tidigare var del av Neive Conti Riccardi Candianis herresäte, men som nu ägs av familien Marcarino. Jordmånen består av porös sand blandat med kalkrik lera, vilket tillsammans med vingårdens optimala läge ger en tydlig elegans och finess till Barbaresco-vinerna.

Samtliga viner som Ugo Lequio gör kommer från denna vingård. För att behålla friskheten i vinerna och låta jordmånen visa sin tydliga stil arbetar Ugo Lequio med kortare maceration och lagring på stora äldre Botti. Dessa ekfat innehåller 900 liter och har en avlång form, som avspeglar sig på Ugo Lequios etikett på flaskorna.

Ugo Lequio har inga anställda utan gör allt arbete själv, från vingården till det färdiga vinet.

Viner från Ugo Lequio