Burzi

Piemonte, Italien

Burzi drivs av syskonen Caterina och Alberto Burzi. När de som väldigt unga fick ärva 7,5 hektar i La Morra i Piemonte av sina morföräldrar beslöt de att tillsammans börja producera sitt eget vin istället för att sälja druvorna från vingårdarna till andra producenter som familjen tidigare gjort.

La Morra ligger mitt i vindistriket Barolo och vingårdarna som varit i familjens ägo är några av traktens bästa, med vinstockar som planterades för mer än 70 år sedan.

År 2012 släpptes syskonens första årgång av det egna vinet med 2 500 flaskor. Idag producerar syskonen runt 20 000 flaskor vin årligen, uteslutande från sina egna vingårdar i La Morra. På vingårdarna odlar de både Barbera och Nebbiolo och de producerar såväl Barbera d’Alba, som Langhe Nebbiolo och Barolo. Deras toppvin Barolo Capalot görs på Nebbiolo som odlats på den äldsta och bästa vingården, Capalot.

Trots syskonens unga ålder har deras viner redan gjort sig ett namn bland internationella vinkännare. Burzis filosofi är att producera traditionella viner från trakten med moderna inslag. De vill att druvorna ska tala, och inte fatlagringen. Därför låter de druvorna macerera långsamt och lagrar dem sedan i neutrala fat om 30 000 liter för att ge så lite ekkaraktär som möjligt.

Caterina och Alberto Burzis passion för vin och viljan att förvalta morföräldrars arv genomsyrar allt de gör. De har inga anställda, utan Caterina och Alberto sköter allt arbete själva, från vingården till det färdiga vinet. Så vid skördetid rings släktingar och vänner in för att hjälpa till att plocka druvorna.

Av dessa druvor som handplockas med kärlek görs sedan rena och eleganta viner i traditionell stil med stor respekt för regionens historia.

Viner från Burzi