Fint omdöme om viner från Chateau Fontenil i Livets Goda Bordeaux-test

Viner från vår vinmakare Château Fontenil lovordas i Livets Goda

I det senaste numret av det ledande vinmagasinet Livets Goda (Livets Goda #162) redovisar Andreas Larsson sin sedvanliga provning av aktuell årgång Bordeaux som buteljerats och släppts på marknaden.

Andreas Larsson anser att 2019 är den mest kompletta unga årgång han någonsin provat och att den vida överglänser 2009, 2010, 2015 och 2018 vilka alla klassats som exceptionella årgångar. Han beskriver 2019 som en varm och förhållandevis torr årgång med en lättavklarad skörd utan extremer. De bästa vinerna har koncentration, renhet, bra tanninmognad och bra syranivåer utan tillstymmelser till övermognad eller syltade fruktkaraktärer.

Glädjande nog finns två viner från vår vinmakare Château Fontenil med på topplistan!

2019 Le Blanc de Fontenil prisas i Livets Goda

Bland de vita vinerna hittar vi Le Blanc de Fontenil med detta fina omdöme:

”Ett strålande nytt projekt från familjen Rolland i Fronsac. Sauvignon blanc och gris, semillon, muscadelle och även chardonnay från kalkjordar med väl avvägd vinifikation och élevage i fat. Aromatisk rikedom med bra renhet och nyans. Vinet har en rik struktur, snyggt inbäddade fat och en distinkt friskhet med spänstig frukt och stor längd.”

Le Defi de Fontenil prisas i Livets Goda

Bland de röda kommer Le Défi de Fontenil väldigt högt upp i listan och lovordas med detta omdöme:

”Underbar renhet och stort djup. Knappt kännbar ek trots 100 % nya fat med delvis jäsning i faten. En uppsjö av mörk frukt, tobak och lakrits. Smaken har en massiv struktur utan att bli baktung med kakaotanniner, yppig frukt och en mycket lång kraftfull men silkig finnish.”

Hela listan och alla omdömen hittar du i Livets Goda nr 162, ”Tre år efter primörerna – Bordeaux 2019”. De fem bästa röda Bordeaux 2019 presenteras även på webben, se Topp 5 Bordeaux 2019.

Livets Goda nr 162 med lista över bästa Bordeaux-vinerna 2019