Vinskolan: Mousserande vin

Vinskolan om olika sorters mousserande vin

Detta avsnitt av Johans vinskola handlar om mousserande vin och alla olika benämningar, skillnader i tillverkningsmetoder m.m. världen över.

I allmänt tal händer det lätt att man säger ”champagne” som ett samlingsnamn för mousserande vin, men här reder Johan ut vilka regler som gäller för den skyddade ursprungsbeteckningen champagne och för några av de övriga mest kända mousserande vinerna världen över.

Champagne

Champagne är det mest kända och mytomspunna mousserande vinet i världen, och förknippas ofta med lyx, prestige och stolta traditioner hos de anrika champagnehus som tillverkar sina viner utifrån det strikta regelverket. Beteckningen champagne får nämligen endast användas för mousserande vin som framställts enligt den klassiska tillverkningsmetoden (méthode traditionelle, även kallad ”champagnemetoden”) och på någon av de tre godkända druvsorterna chardonnay, pinot noir och pinot meunier från distriktet Champagne i norra Frankrike.

Denna klassiska metod innebär att man först gör ett basvin som får jäsa på fat eller ståltank. Därefter låter man druvorna jäsa en andra gång på flaskan. När champagnen har genomgått den andra jäsningen och fått bubblorna naturligt till vinet, lagras champagnen tillsammans med den jästfällning som uppkommit i flaskan i minst 15 månader. Därefter avlägsnas jästfällningen och en liten dos socker tillsätts. Läs gärna mer om dosage och alla olika benämningar för champagne utifrån hur mycket socker som tillsätts i vår tidigare vinskolepost här: Vinskolan om champagne – vad menas med dosage?

Se vårt sortiment av champagne från Frerejean Frères här!

Det som utmärker champagne är inte bara det rigorösa regelverket utan också den speciella terroiren i Champagne. Den krit-rika jordmånen och det svala klimatet gör att druvorna växer långsamt och får en naturliga syra och friskhet, vilket ger champagne sin fyllighet och tydliga citruston som tillsammans med tonerna av rostat bröd från jästfällningen ger champagnen sin typiska karaktär.

Se vårt sortiment av champagne från Hatt et Söner här!

Crémant och mousseux

Mousserande viner som framställs i Frankrike utanför Champagne benämns istället crémant eller mosseux, beroende på tillverkningsmetod.

Crémant framställs med samma metod som champagne (dvs den traditionella metoden), men med delvis andra druvor och med kortare lagringstid (nio månader mot 15 månader för champagne. De vanligaste ursprungen för crémant är Loire, Alsace, Bourgogne, Jura och Limoux, och man använder främst de lokala druvor som används till stilla vin för respektive område. Det blir därför en ganska stor spridning på stilen på de olika crémant-vinerna, från fruktig och lätt till mer champagne-lik.

Övrigt mousserande vin från Frankrike som inte framställs enligt den klassiska metoden med en andra jäsning på flaska, benämns istället mousseux.

Cava

Näst efter champagne är den spanska cavan ett av världens mest kända och druckna mousserande vin. För benämningen cava krävs att det mousserande vinet kommer från någon av de 160 godkända ursprungsdistrikten, att det är framställt enligt den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska samt att det är gjort på någon av de nio godkända druvsorterna, varav de vanligaste är macabeo, xarel-lo och parellada. Nästan alla cava (över 90 %) kommer från Penedés i Katalonien.

Cava måste vila på sin jästfällning i minst nio månader, Cava Reserva i minst 15 månader och Gran Reserva i minst 30 månader. Stilen är oftast fruktig med medelhög syra, och kan ofta ha toner av gummi.

Se vårt sortiment av cava från Maset här!

Prosecco

Italiens mest kända mousserande vin kommer från den nordöstra delen och benämns prosecco. Detta vin tillverkas med en annan metod än champagne och cava, som kallas tankjäsning (cuve clos) där den andra jäsningen sker i en trycktålig tank istället för på flaska. Den andra jäsningen tar bara några månader (mot champagnes 15 månader) och vinet får därför inte den brödiga ton som champagne får från jästen. Istället är vinet lätt och aromatiskt med fruktiga toner som päron, persika och blommor.

Prosecco var tidigare namnet på druvan, men för att inte blanda ihop den med vinet och för att ursprungsskydda Prosecco som område bytte man 2009 namn på druvan till glera. Prosecco måste innehålla minst 85 procent glera. Det görs i två varianter, spumante och frizzante. Spumante påminner om ett klassiskt mousserande vin vad gäller bubbligheten medans frizzante har färre och mindre bubblor.

Franciacorta och Asti spumante

Andra välkända mousserande viner från Italien är franciacorta och Asti spumante.

Franciacorta är det italienska mousserande vin som påminner mest om champagne, både avseende tillverkningsmetod och vinets karaktär. För benämningen Franciacorta DOCG krävs att vinet tillverkats enligt den traditionella champagnemetoden och på druvorna pinot noir, chardonnay och pinot blanc.

Asti spumante kommer från Asti i Piemonte och görs på druvan muscat. Det framställs enligt tankmetoden, men med en lite annorlunda variant än vid tillverkning av Prosecco, där man avbryter jäsningen innan allt socker har omvandlats till alkohol. Vinet får därför en lite lägre alkoholhalt (ca 7 %) men mer sötma och blommiga aromer.

British Fizz

Mousserande vin från England har kommit stort de senaste åren och har börjat ta upp kampen med champagne på allvar. Flera av de stora franska champagnehusen, som t.ex. Tattinger, har etablerat vingårdar i södra England, där den kalkrika jordmånen och klimatet påminner om Champagne. Vinet tillverkas enligt samma metod (méthode traditionelle) och på samma druvor (pinot meunier, pinot noir och chardonnay) som champagne. I takt med att klimatet blir varmare är det många som tror att förutsättningarna för att göra mousserande vin av högst kvalitet i England kommer att öka allt mer och till och med bli bättre än i Champagne.

Än finns ingen skyddad ursprungsbeteckning, men termen British Fizz har börjat vinna gehör och ser ut att bli den beteckning som kommer användas framöver för att kvalitetsmärka engelskt mousserande vin tillverkat enligt champagnemetoden på druvor som odlats i England och Wales.

Till stilen påminner engelskt mousserande vin mycket om champagne, men ofta till en hög prisklass som kanske inte riktigt motsvarar kvaliteten än.

MCC

Även i Sydafrika görs mousserande vin av hög kvalitet enligt den traditionella metoden. Detta mousserande vin benämns ”Methode Cap Classique” (MCC) och görs främst på druvorna chardonnay och pinot noir från Western Cape, och med minst ett års lagring på jästfällningen.

Sekt

Sekt är samlingsnamnet på mousserande vin som tillverkas i Tyskland och Österrike. Det finns inget krav på tillverkningsmetod eller lagringstid, men det vanligaste är att tankmetoden används. Det finns inte heller något ursprungskrav, utan historiskt sett har mycket sekt gjort på importerade druvor från Italien eller Frankrike.

För benämningen ”Deutscher Sekt” krävs dock att sekten är gjord i Tyskland på druvorna riesling, pinot blanc eller pinot noir. Dessa viner tillverkas ofta enligt den traditionella metoden och har betydlig högre kvalitet.

Övrigt

Mousserande viner tillverkas över hela världen, och särskilt i länder som USA, Australien och Nya Zeeland görs mycket bra vin, men som inte har någon egen särskild ursprungsskyddad beteckning. Ett exempel från vårt sortiment som vi gärna lyfter fram är Flying Goat Bubbles Rosé, som inte har någon särskild ursprungsbeteckning trots sin höga kvalitet.

Se hela vårt sortiment av mousserande viner här: Mousserande vin