Vinresa i Ribera del Duero

Vingårdsbesök i spanska Ribera del Duero

I veckan besökte vi ett kylslaget Ribera del Duero, men fick som tur var ett varmt bemötande och fick prova många riktigt bra viner som vägde upp mot den något frostiga temperaturen!

Ribera del Duero är ett DO-klassificerat distrikt i vinregionen Castilla Y Leon i nordvästra Spanien. Det betyder ”Dueros flodbank” vilket är ett passande namn, då distriktet följer Duero-floden mot gränsen till Portugal. Vinodlingarna är belägna på 700-900 meters höjd över havet uppe på Mesata-platån. Klimatet är varierande, med varma somrar och kalla vintrar. Den höga höjden gör vintrarna ännu bistrare och det är vanligt med snöstormar och frost långt in på våren. 2022 var extremt kallt, med frost så sent som i juni. Den varma sommaren väger dock upp, och ger en kort och intensiv mognadssäsong, om än med stora årgångsvariationer.

DO Ribera del Duero tillåter de blå druvorna tempranillo, garnacha, cabernet sauvignon, malbec och merlot samt den gröna druvan albillo. Den absolut mest odlade druvan i distriktet är tempranillo, som blommar sent och mognar tidigt, vilket gör att den hinner komma till sin fulla rätt i den korta, men väldigt varma sommaren. I Ribera del Duero benämns druvan dock tinto fino eller tinto del país.

Tidigare har vinerna varit gjorda i äldre stil, med tunga kraftiga viner lagrade på ekfat, men en ny generation har tagit vid som börjat göra modernare, fruktigare viner. Vi var därför nyfikna på att besöka Ribera del Duero och dess nya vinmakare, och vi blev inte besvikna! Många inspirerande möten blev det under tre intensiva dagar, och många fantastiska viner som provdracks! Så sortimentet kommer utökas under våren med en massa nya viner, mer information kommer inom kort!