På besök i Terra Alta

Besök hos Altavins i Terra Alta

När tristesen blev för stor och alla procedurer inför en flygning var klar så begav jag mig mot Spanien och den egensinniga vinmakaren Joan Arrufi Peig på Altavins i Terra Alta.

Terra Alta är den DO som ligger längst söderut i Cataluña, beläget i bergen mellan 400-600 meter över havet, ca 30 minuter söder om Priorat och väster om Tarragona. Vingårdarna ligger inkilade på platåer, terrasser och där man hittar den bästa jordmånen av röd lera med inslag utav kalksten. Här produceras mestadels Garnaxa Blanca för de vita vinerna samt för de röda vinerna Cariñena “Även kallad Samso i Cataluña”, Garnatxa Negra och den sällsynta Garnatxa Perluda som lokalt kallas rödhårig Garnatxa.

Klimatet i Terra Alta är mycket varmt och torrt, det regn som de får kommer tidigt på våren och då sommaren blir extrem torr, det är tillåtet att bevattna lite veckorna innan skörden då jorden är så torr. Även om den röda lerjorden håller kvar vatten länge så räcker det inte i det varma och torra klimatet.

Altavins startades 2001 av Joan Arrufi Peig, filosofin var att göra traditionella viner från de absolut bästa röda jordmånen med de äldsta vinstockarna, samt låta druvan och jordmånen tala sitt tydliga språk. Druvorna kyl-stabiliseras innan alkoholjäsningen som sker på ståltank, därefter får de vita vinerna samt Garnatxa Perluda lagras på ståltank för att bibehålla friskheten. De övriga röda vinerna lagras försiktigt på mestadels äldre franska ekfat med ca 10% nya ekfat. Joan anser att skörden är viktig då druvorna måste få rätt fysiologisk mognad, det vill säga tillräckligt mycket smak och balans i druvorna.