På besök i Terra Alta

Besök hos Altavins i Terra Alta

Terra Alta är den DO som ligger längst söderut i Katalonien. Distriktet är beläget i bergen på mellan 400-600 meters höjd över havet, ca 30 minuter söder om Priorat och väster om Tarragona. Vingårdarna ligger inkilade på terrasser, där man hittar den bästa jordmånen av röd lera med inslag av kalksten. Här används mestadels druvsorten Garnaxa Blanca för de vita vinerna samt för de röda vinerna druvsorterna Cariñena (även kallad Samso), Garnatxa Negra och den sällsynta Garnatxa Perluda (som lokalt kallas rödhårig Garnatxa).

Klimatet i Terra Alta är mycket varmt och torrt. Det regn som distriktet får kommer tidigt på våren, vilket gör att sommaren blir extrem torr. Även om viss bevattning är tillåten veckorna innan skörden, och även om den röda lerjorden håller kvar vatten länge, så räcker det inte i det varma och torra klimatet.

Altavins startades 2001 av Joan Arrufi Peig, med filosofin att göra traditionella viner från vingårdar med den absolut bästa röda jordmånen och med de äldsta vinstockarna, samt att låta druvan och jordmånen tala sitt tydliga språk. Druvorna kyl-stabiliseras innan alkoholjäsningen som sker på ståltank. Därefter får de vita vinerna samt Garnatxa Perluda lagras på ståltank för att bibehålla friskheten. De övriga röda vinerna lagras försiktigt på mestadels äldre franska ekfat med ca 10% nya ekfat. Joan anser att skörden är viktig då druvorna måste få rätt fysiologisk mognad, det vill säga tillräckligt mycket smak och balans i druvorna.