Tenuta Sette Cieli i Livets Goda nr 147

På de böljande kullarna i Bolgheri i Toscana har vår vinmakare Tenuta Sette Cieli sina vingårdar. Sette Cieli är en upcoming stjärna vars rykte börjat sprida sig och vinerna är allt mer omtalade i vinvärlden. Något som vinmagasinet Livets Goda uppmärksammat i en stor artikel i senaste numret (Petit Livets Goda #147, mars 2021), där vinerna beskrivs som ”elegant uttrycksfulla viner med precision i passion och känsla. Närvaron av ursprunget i vinerna är smått fantastiskt och det råder en ödmjuk kraft i Sette Cielis viner.”

Tenuta Sette Cielie Vineyards in Bolgheri, Toscana

I artikeln berättar Anders Enquist hur allt började när Erika Ratti anlände till Castagneto Carducci 1995 och bestämde sig för att stanna. År 1998 etablerade hon Tenuta Sette Cieli i Bolgheri, på kullarna norr om Castagneto Carducci, i Pian delle Vigne i Monteverdi Marittimo. De första fyra hektar vingårdar planterades 2001 på terrasser på 400 meters höjd över havet. De följande åren planterades tre hektar 2002 och ytterligare tre under 2016. Idag är det Erikas son Ambrogio Cremona Ratti som ansvarar för Sette Cieli och i augusti 2018 genomförde han ett förvärv av 32 hektar mark i Bolgheri DOC, varav fem hektar planterades med vinodlingar. Totalt äger Sette Cieli idag 120 hektar mark, varav 15 hektar är planterade vingårdar.

Vingårdarna odlas organiskt och helt för hand, där varje enskilt läge vinifieras separat. Bordeaux-druvorna Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Malbec och Merlot är kärnan i vinodlingarna. År 2005 var premiärårgången av viner från Tenuta Sette Cieli och man producerar idag fyra viner med en årsproduktion av 90 000 flaskor: Indaco, Scipio, Noi 4 och Yantra, som alla finns i vårt sortiment: Viner från Tenuta Sette Cieli

Tenuta Sette Cielie Indaco, Scipio, Noi 4 och Yantra

Läs mer om vinmakaren här: Tenuta Sette Cieli

Läs Livets Goda reportage ”Sette Cielie – Med ett pulserande hjärta i terroiren” här: Petit Livets Goda nr 147 2021