Vingårdsbesök hos Domaine Grande Bastide

Vingårdsbesök i Provence

Förra veckan besökte vi vår vinmakare Domaine Grande Bastide i Provence. Vingården ligger på slätten i det vackra berglandskapet Tourrettes i kantonen Fayence, där vindarna från medelhavet och den höga höjden ger vinerna en fin friskhet.

Sedan 1999 drivs vineriet av en svensk ägare, som har nyplanterat stora delar av vingårdarna, moderniserat vinkällaren och handplockat ett nytt team.

Under besöket gjorde vi en rundvandring på vingården tillsammans med VD:n Fabien Bennegent.

Domaine Grande Bastide är en väldigt vacker och välskött liten vingård om bara 50 hektar, där de främst odlar druvsorterna Cinsault, Grenache, Merlot, Chardonnay, Syrah, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon och Syrah.

Vi fick även se den nya vinkällaren, där Fabien Bennegent beskrev hela vinmakningsprocessen för de olika vinerna som de producerar. Domaine Grande Bastide är främst känt för sina pigga och friska roséviner, men gör även såväl vita som röda viner.

Efter rundvandringen fick vi besöka den fina butiken på gården och prova viner under ledning av Marjolaine Scisco. De viner vi provade var Othello Rosé, Cuvée Première Rosé, Othello White och Cuvée Première White. För samtliga viner provade vi både årgångarna 2021 och 2022.

Othello Rosé är det vin som vi har i vårt sortiment och som görs på en blandning av 35% Grenache, 35% Merlot och 30% Syrah, medan Cuvée Première Rosé görs på 70% Grenache och 30% Syrah. Båda rosévinerna var väldigt fina och pigga med fruktiga persiko-toner tillsammans med en lätt grapefrukt-beska. Årgång 2022 var en särskilt bra årgång för båda rosévinerna.

Othello White görs på en blandning av 70% Chardonnay och 30% Sauvignon Blanc, vilket också vinet Cuvée Première White görs på, men med något mer Chardonnay, då blandningen består av 80% Chardonnay och 20% Sauvignon Blanc. Cuvée Première White blev en riktig favorit, som vi förhoppningsvis kan få möjlighet att utöka vårt sortiment med framöver! För nu köpte vi i alla fall med oss några flaskor att njuta av hemma.

Domaine Grande Bastide säljer mer än hälften av sin produktion direkt i gårdsbutiken, som är väl värd att besöka!

Se vårt sortiment från Domaine Grande Bastide här: Viner från Domaine Grande Bastide