Fina utmärkelser för La Celestina

Flera fina utmärkelser för La Celestina Crianza

Vår fantastiska spanska vinmakare Dominio de Atauta i Ribera del Duero har nyligen fått flera fina utmärkelser. Bland annat har vinet 2019 La Celestina Crianza, som görs under det separata vinmärket La Celestina, vunnit guldmedalj i Mundus Vinis stora vårprovning.

Läs hela omdömet här: MUNDUS VINI Spring Tasting 2023 – La Celestina Crianza DO Ribera del Duero

Vidare har 2019 La Celestina Crianza fått 94 poäng av vinmagasinet Wine Enthusiast och rankats som ett av de bästa vinerna i Ribera del Duero.

Se alla omdömen här: WineEnthusiast Rating

Dominio de Atauta startades år 2002, då man köpte utvalda äldre vingårdar i det högt belägna området runt byn Atauta i östra Ribera del Duero, vilket är ett av de få områden i världen som inte drabbats av vinlusen Phylloxera. Samtliga äldre vingårdar är därför o-ympade med de gamla vinrankorna intakta och inte omplanterade med den amerikanska rotstock vi ser i övriga världen. Vinrankorna dateras vara upp emot 160 år gamla.

La Celestina är ett separat vinmärke från vinmakaren Dominio de Atauta, då man ville göra ett vin i mer klassisk Ribera del Duero-stil. För vinerna under La Celestina arbetar man med druvor från de svala vingårdarna i Atauta tillsamman med druvor från de mer västliga områdena som ger mer fruktighet och kraft. Vinet görs i ett separat vineri i närheten av Atauta.

La Celestina Crianza har störst fokus på vingårdarna från västra Ribera del Duero, men innehåller även Tempranillo-druvor (eller Tinto Fino som druvan benämns lokalt) från de lite yngre stockarna vid Atauta. Efter jäsningen lagras vinet 12 månader på franska ekfat varav 30% av dessa är nya. Vinet har en blåröd färg, med en fruktig doft av körsbär och kryddighet. Det är ett medelfylligt vin med tät fruktighet och en behaglig strävhet.

Klicka här om du vill beställa: Viner från La Celestina